Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jeho obraz jej zvýšil tlak: Ministerka Šimkovičová je pobúrená maliarskym dielom v rozhlase, umelec jej nič nedaroval

Šimkovičová sa pohoršila nad obrazom Dúbravského. Zobraziť galériu (2)
Šimkovičová sa pohoršila nad obrazom Dúbravského. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Nová ministerka kultúry Martina Šimkovičová je známa na sociálnych sieťach značnej skupine ľudí, ktorí ju už roky sledujú a považujú ju za favoritku aj pre jej konzervatívne pohľady na viaceré veci v štáte. Medzi nich patrí aj umenie, na ktoré má ako ministerka prísny dohľad, no jej názor na posledné maliarske dielo sa nestretol s pochopením protistrany.

archívne video

TK po stretnutí Roberta Fica a Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ide totiž o maliara Andreja Dúbravského, ktorý v pomerne mladom veku už stihol predať svoje diela za tisíce eur a sú k videniu v rôznych svetových galériách. Jedným z týchto miest je vchod do priestorov verejnoprávneho Slovenského rozhlasu.

Ten obraz, to je iný chlebíček, tvrdí ministerka

Dielo, ktoré vyobrazuje dvoch mužov, sa stalo pre ministerku takým okatým, že ju pobúrilo, o čom dala vedieť fanúšikom v TV Slovan. "Ohľadom toho, čo sa vysiela v Rádiu Slovensko, dnes zavesili naši kolegovia obrázok. Toto je iný chlebíček, toto je výstava, údajne v Slovenskom rozhlase. Tak sa na to pozrime takto v predvianočnom období," povedala Šimkovičová.

"Riešim tieto veci, pretože mi naozaj prichádzajú v obrovských vlnách a pýtate sa ma, čo môžem urobiť, zastavte to, nemôžeme sa na to pozerať a deti sa nás pýtajú atď," pokračuje Šimkovičová, ktorá sa pred niekoľkými dňami rovnako poburovala aj nad vianočnou reklamou spoločnosti Telekom.

Kritika protistrany

Na slová ministerky už reagovala stránka Dúhy.sk, ktorá jej vyjadrenia odsudzuje. "Pani ministerka by si mala uvedomiť, že nemôže byť jej cieľom kultúru ovládnuť, naopak, mala by vytvoriť prostredie, v ktorom môže nezávisle prekvitať," píše stránka, ktorá aj samotné dielo zverejnila na obrázkoch pod statusom.

Jeho obraz jej zvýšil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Dúhy.sk)

Drsná reakcia bola len otázkou niekoľkých hodín

Po slovách Šimkovičovej nastala reakcia aj zo strany samotného autora obrazu. "Veľmi ma znepokojujú jej názory," neštítil sa povedať Dúbravský na adresu členky vlády v Novom Čase. "Umelci ako ja tu dlhodobo vytvárajú kultúrne hodnoty, reprezentujeme Slovensko, snažíme sa, robíme výstavy s minimálnou alebo so žiadnou podporou od štátu," doplnil autor obrazu.

"A tie (aj moje) obrazy, čo sú vo verejných zbierkach napríklad Slovenskej národnej galérie alebo Galérie mesta Bratislavy alebo národného múzea atď., tam sú už navždy uchované pre budúce generácie, ale na neodborných ľudí ako ona, ktorí svoju "kariéru" postavili na rozoštvávaní Slovákov a šírení nenávisti, si nikto za pár rokov ani nespomenie," odkázal ministerke. "Jedine dúfam, že počas svojho pôsobenia na ministerstve strpčí život čo najmenšiemu počtu odborníkov a ľudí pracujúcich v kultúre," uzavrel Dúbravský.

Viac o téme: MaliarRTVSMartina ŠimkovičováObrazAndrej Dúbravský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu