Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muž mal ťažkosti s prehĺtaním: Keď mu spravili CT, lekári zostali v šoku: V jeho hrdle našli... FUJ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Ak obľubujete chobotnice, odteraz ich budete konzumovať len naporcované. Nemenovaný pacient totiž navštívil nemocnicu po tom, ako mu chobotnica uviazla v pažeráku. Lekárom sa ju napokon podarilo vytiahnuť von. V niektorých prípadoch však konzumácia tohto tvora môže spôsobiť smrť udusením.

Lekári boli ohromení, keď zistili, že nepríjemné pocity v krku muža zo Singapuru spôsobil osmonohý mäkkýš, ktorý mu uviazol v pažeráku. Prvýkrát si uvedomil, že niečo nie je v poriadku, keď začal zvracať po jedle, ktoré obsahovalo chobotnicu. Mal tiež problémy s prehĺtaním, čo ho prinútilo navštíviť nemocnicu Tan Tock Seng. Lekári vykonali CT vyšetrenie, ktoré odhalilo hustú hmotu v tele pacienta. Následná ezofagogastroduodenoskopia (gastrointestinálne vyšetrenie zahŕňajúce malú, flexibilnú hadičku) ukázala, že chobotnica s chápadlami uviazla päť centimetrov od hranice pažeráka a žalúdka.

Po tom, čo boli počiatočné pokusy zatlačiť alebo extrahovať votrelca neúspešné, lekári navigovali endoskop popri chobotnici do žalúdka. Následne použili kliešte na uchopenie hlavy živočícha, vďaka čomu ho konečne odstránili z tela. Pacient sa po operácii zotavil a už po dvoch dňoch bol prepustený. 

Bohužiaľ to nie je ani zďaleka prvý prípad, kedy sa hlavonožec dostal do toho nesprávneho otvoru. V roku 2016 musel byť dvojročný chlapec z amerického Kansasu hospitalizovaný po tom, čo mu v hrdle uviazla chobotnica počas konzumácie sushi. Približne šesť ľudí zomrie ročne na konzumáciu sannakji - jedla zo živých chobotníc, ktoré je v Južnej Kórei pochúťkou. Smrteľné prípady sú zvyčajne spôsobené tým, že prísavky sa prilepia na bočné strany hrdla, čo spôsobí udusenie obete.

Viac o téme: PacientChobotnicaSingapurMorské plody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu