Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šesť faktorov, kvôli ktorým vám šedivejú vlasy: Pozor hlavne na ten tretí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Šedivenie vlasov je viditeľný znak starnutia, no zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo túto premenu naozaj spôsobuje? Ako sa ukázalo, že môže za tým stáť množstvo faktorov. Obvykle však ide o kombináciu týchto šiestich genetických, environmentálnych vplyvov a životného štýlu.

Keď vlasy šedivejú, je to spôsobené postupným úbytkom pigmentových buniek vo vlasových folikuloch. Prirodzená farba vlasov pochádza z melanínu, pigmentu produkovaného špecializovanými bunkami nazývanými melanocyty. Tieto bunky napúšťajú melanín do vlasových buniek a určujú ich prirodzený odtieň. Ako starneme, melanocyty začínajú produkovať menej melanínu, čo spôsobuje postupný pokles vlasového pigmentu, informuje Fox News. V priebehu času niektoré vlasové folikuly úplne prestanú produkovať melanín, čo vedie k rastu sivých až bielych vlasov. Tento proces môže ovplyvňovať viacero faktorov.

Šesť faktorov, kvôli ktorým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Genetika

Vaša genetická výbava výrazne ovplyvňuje, kedy môžu vaše vlasy začať šedivieť. Ak sa vo vašej rodine vyskytuje predčasné šedivenie, existuje väčšia šanca, že skoré šedivenie potrápi aj vás. Určité gény sú zodpovedné za reguláciu produkcie melanínu. Variácie v týchto génoch môžu ovplyvniť množstvo melanínu produkovaného telom a rýchlosť, akou pigmentové bunky vo vlasových folikuloch časom ubúdajú.

V tejto genetickej predispozícii zohráva úlohu aj etnická príslušnosť. Napríklad jedinci so svetlejším odtieňom pokožky často pozorujú šedivenie skôr ako tí s tmavším odtieňom pokožky v dôsledku rozdielov v produkcii melanínu. Iné faktory ako stres, fajčenie, strava a vplyvy prostredia môžu tento proces urýchliť. Avšak genetický plán je primárnym determinantom šedivenia vlasov.

Šesť faktorov, kvôli ktorým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Stres

Stres priamo nespôsobuje šedivenie vlasov, ale existuje súvislosť medzi chronickým stresom a predčasným šedivením. Presný mechanizmus nie je úplne známy, no dlhotrvajúci stres môže ovplyvniť telo rôznymi spôsobmi. Keď ste v strese, vaše telo uvoľňuje hormóny ako kortizol, ktorý, ak je produkovaný v nadmernom množstve počas dlhšieho obdobia, môže ovplyvniť normálne funkcie tela. Zo štúdií vyplýva, že stres by mohol narušiť kmeňové bunky melanocytov, ktoré zohrávajú úlohu pri produkcii vlasového pigmentu. Toto narušenie môže potenciálne znížiť produkciu melanínu, čo môže spôsobiť predčasné šedivenie.

Šesť faktorov, kvôli ktorým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Fajčenie

Tento zlozvyk je spájaný s predčasným starnutím. Chemikálie, ktoré sú prítomné v cigaretách a toxíny, ktoré uvoľňujú, môžu mať škodlivé účinky na telo vrátane vlasových folikulov a produkcie melanínu. Škodlivé zložky tabakového dymu môžu potenciálne spôsobiť oxidačný stres, ktorý poškodzuje bunky. Tento oxidačný stres môže narušiť normálne fungovanie melanocytov, čo vedie k zníženiu produkcie melanínu a skoršiemu nástupu šedín.

Šesť faktorov, kvôli ktorým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Výživové nedostatky

Môžu potenciálne prispieť k predčasnému šediveniu vlasov, hoci priama príčinná súvislosť medzi špecifickými nedostatkami a šedivením nie je jednoznačná. Udržiavanie vyváženej stravy bohatej na základné živiny je kľúčové pre celkové zdravie. Niektoré živiny hrajú zásadnú úlohu pri produkcii melanínu, pigmentu zodpovedného za farbu vlasov. Napríklad nedostatok vitamínov ako B12, D a E a minerálov ako meď a železo môže ovplyvniť produkciu melanínu a celkové zdravie vlasov. Keď telu chýbajú tieto životne dôležité živiny, môže to ovplyvniť zdravie a funkciu vlasových folikulov, čo môže viesť k zmenám farby vlasov. Je však dôležité poznamenať, že výživové nedostatky môžu v niektorých prípadoch urýchliť proces, ale nemusia byť jedinou príčinou šedivenia.

Zdravotný stav

Niektoré zdravotné stavy môžu ovplyvniť pigmentáciu vlasov. Patrí sem napríklad vitiligo, teda ochorenie kože, pri ktorom škvrny na koži strácajú melanocyty, čo vedie k bielym škvrnám. Niekedy môže vitiligo postihnúť aj vlasy, čo spôsobuje predčasné šedivenie alebo bielenie vlasov v postihnutých oblastiach. Rovnako sem patria aj autoimunitné poruchy. Určité autoimunitné stavy môžu ovplyvniť imunitnú odpoveď tela, čo vedie k poškodeniu melanocytov alebo k narušeniu produkcie melanínu.

Aj poruchy štítnej žľazy môžu prispieť k šediveniu vlasov. Zmeny hladín hormónov štítnej žľazy, najmä hypotyreóza, môžu ovplyvniť rôzne telesné funkcie vrátane zdravia vlasov. Aj keď tieto zdravotné stavy môžu prispieť k predčasnému šediveniu, je nevyhnutné poradiť sa s lekárom o správnej diagnóze a liečbe.

Šesť faktorov, kvôli ktorým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Vystavenie znečisťujúcim látkam

Znečisťujúce látky, ako sú emisie vozidiel, priemyselné látky, ťažké kovy a určité chemikálie, môžu v tele vytvárať oxidačný stres, ktorý môže poškodiť melanocyty. Dlhodobé vystavenie znečisťujúcim látkam môže narušiť schopnosť buniek produkovať melanín. V dôsledku toho môžu vlasy predčasne zošedivieť alebo stratiť svoj prirodzený pigment. Urobíte preto dobre, ak sa napríklad vyhnete znečisťujúcim látkam v prostredí či cigaretovému dymu.

Viac o téme: StresFajčenieStarnutieŠedinyVlasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu