Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Astronautkám na ISS vykĺzla do vesmíru... neuveríte, čo teraz poletuje na nebi! Môžete to zbadať ďalekohľadom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Na nočnej oblohe by malo byť možné ďalekohľadom pozorovať neobvyklý predmet - voľne plávajúcu tašku s náradím, ktorá na začiatku novembra vykĺzla astronautkám Jasmin Moghbeliovej a Loral O'Harovej počas vonkajšej údržby Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Napísal o tom server The Guardian.

Astronautky amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír pri vzácnom, čisto ženskom výstupe do kozmu opravovali systémy, ktoré umožňujú staničným solárnym panelom neustále sa natáčať za Slnkom a generovať tak elektrinu. "Pri tejto činnosti nechcene stratili jednu tašku s náradím. Vedúci letu si to všimli na vonkajších kamerách. Vybavenie nebolo po zvyšok výstupu potrebné. Riadiace stredisko analyzovalo trajektóriu tašky a vyhodnotilo, že riziko opätovného kontaktu so stanicou je nízke, posádka na palube aj vesmírna stanica sú v bezpečí. Nie je potrebné nijak zasahovať," uviedla na svojom blogu po výstupe z 1. novembra NASA. 

Biely vak s náradím je veľmi jasný a na nočnej oblohe je tesne pod hranicou viditeľnosti voľným okom; pozorovatelia by ho mali spozorovať pomocou ďalekohľadu, uvádza špecializovaný server EarthSky. Taška by mala byť o niečo menej jasná než planéta Urán a na jej sledovanie postačí pomocou napríklad nástroja NASA Spot the Station nájsť ISS. Vak Zem obieha zhruba dve až štyri minúty pred stanicou. Vak na orbite zostane podľa všetkého niekoľko mesiacov, než klesne a svoje putovanie ukončí v ohnivom záblesku pri vstupe do zemskej atmosféry. Podľa odborníkov sa stane približne v marci 2024. 

Nejde o prvý prípad straty objektu vo vesmíre a dokonca ani o prvý stratený vak s náradím. V roku 2008 astronautka Heidemarie Stefanyshynová-Piperová pri pokuse opraviť poškodenú súčiastku na ISS len bezmocne sledovala, ako jej taška odplávala preč. Kvôli incidentu musela NASA zmeniť plány zostávajúcich výstupov do voľného priestoru plánovaných počas misie raketoplánu Endeavour. Už zosnulý astronaut Piers Sellers zas v roku 2006 prišiel o špachtľu pri testovaní metódy opravy tepelného štítu. Nástroj používal na to, aby na zámerne poškodené vzorky rozotrel lepkavú hmotu. Stratu oplakal, píše server Space.com. "Bola to moja najobľúbenejšia špachtľa. Ostatným špachtliam to nehovorte," uviedol vtedy Sellers. 

Viac o téme: VesmírAstronautISSMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu