Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Astronautom na ISS sa naskytol unikátny pohľad: Ich FOTO nádherného úkazu priam berie dych

Vesmírna stanica ISS
Vesmírna stanica ISS (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Slnko je v poslednom čase divoké a jedným z výsledkov jeho intenzívnej činnosti je veľkolepá aktivita polárnej žiary. Tá sa podarila zachytiť astronautom z NASA a Japonskej agentúry pre výskum letectva, ktorí sa momentálne nachádzajú na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Posledné februárové dni boli v znamení pásov zeleného svetla, ktoré sa vlnili na oblohe vo vysokých zemepisných šírkach. Tento vzácny pohľad z jedinečnej perspektívy si mohli vychutnať astronauti z výšky stoviek kilometrov nad Zemou. Snímky od Josha Cassadu z NASA a Koichiho Wasadu z Japonskej agentúry pre výskum letectva na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice zachytávajú, ako sa polárna žiara v noci leskne na zeleno oproti prirodzenej zlatej žiare zemskej oblohy, píše Science Alert.

Aurora borealis sa vyskytuje vtedy, keď nabité častice vyžarované Slnkom narážajú do rôznych molekúl v zemskej atmosfére. Slnečné častice tieto molekuly ionizujú alebo z nich odstraňujú elektróny, čo spôsobuje, že molekuly žiaria. Ionizované molekuly kyslíka vyžarujú fluorescenčné zelenkasté svetlo, ktoré vidíme najčastejšie z polárnej žiary. Molekuly dusíka vyžarujú červené alebo ružovkasté svetlo, zatiaľ čo molekuly vodíka a hélia uvoľňujú modré a fialové svetlo. 

Tento jav je najčastejšie pozorovaný vo vysokých zemepisných šírkach, pretože nabité slnečné častice majú tendenciu približovať sa pozdĺž siločiar magnetického poľa Zeme, ktoré končia na severnom a južnom póle. Slnko bolo v ostatných týždňoch obzvlášť aktívne, na našu planétu narazili dva výrony koronálnej hmoty. Práve tento náhly prílev nabitých častíc pravdepodobne spôsobil vznik polárnej žiary, ktorú astronauti zachytili z vesmíru.

Viac o téme: Polárna žiaraAurora borealisNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu