Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci odhalili pôvod strašidelnej morskej panny: Akokeby ju vytvoril Frankenstein, tri rôzne druhy!

(Zdroj: Youtube/LOCAL 12)

HIGHLAND HEIGHS - Múmia morskej panny, ktorú na začiatku minulého storočia priniesol z Japonska americký námorník, je už dlho predmetom skúmania, kedy vedci skúšajú podrobnou analýzou definovať jej pôvod. Bizarný tvor, ktorý je zmesou viacerých živočíšnych druhov, naháňa návštevníkom múzea hrôzu už celé desaťročia.

Romantická predstava o vzhľade morských panien sa okamžite rozplynie pri pohľade na múmiu, ktorá pochádza z Japonska. Americký vojak ju v roku 1960 daroval historickej spoločnosti Clark County v Springfielde v štáte Ohio. Je síce považovaná za morskú pannu, ale jej podoba skôr pripomína príšeru. Má totiž zachmúrenú tvár, zvláštne zuby, nadrozmerné pazúry a spodnú časť tela pripomínajúcu rybu. Skenovanie potvrdilo, že bizarný tvor je čiastočne ryba, čiastočne opica a čiastočne plaz. 

Nedávno bol prvýkrát podrobený röntgenovej a počítačovej analýze s cieľom definovať jeho skutočný pôvod. "Zdá sa, že zvonka je to zmes najmenej troch rôznych druhov. Hlava, trup opice a ruky akoby patrili obojživelníkovi, takmer ako aligátorovi, krokodílovi alebo nejakej jašterici. A potom je tu ten chvost ryby, čiže opäť neznámy druh. Je to zjavne vytvorené takmer frankensteinovsky, takže chcem vedieť, aké časti to tvoria," uviedol rádiológ Joseph Cress z Univerzity v Severnom Kentucky. 

V samotnom Japonsku niektoré legendy hovoria, že morské panny poskytujú nesmrteľnosť tomu, kto ochutná ich mäso. V jednom chráme v Asakuchi uctievali morskú pannu, hoci sa neskôr zistilo, že bola vyrobená z látky, papiera a bavlny, ozdobená rybími šupinami a zvieracími chlpmi. V USA sú však takéto morské panny kuriozitou. Koncom 19. storočia boli súčasťou zbierok a výstav. 

 

The chilling mysteries behind the Fiji Mermaid, this bizarre creation that's part fish, part monkey, and part reptile...

Posted by Ancient Origins on Wednesday, October 25, 2023

Natalie Fritzová z Historickej spoločnosti okresu Clark uviedla, že múmia, ktorá dostala prezývku "morská panna z Fidži, mohla pochádzať zo 70. rokov 19. storočia. CT vyšetrenie umožní expertom spraviť rezy artefaktu, vďaka čomu by mohli zistiť, či niektorá z častí múmie bola kedysi skutočným zvieraťom. Chystajú sa preskúmať všetky časti, nielen oblasti hlavy a tváre, ale aj hrudník a potom koniec chvosta. Údaje budú zaslané odborníkom zo Cincinnati ZOO a Newport Aquarium. Všetci dúfajú, že práve tam zistia, aké tvory (ak vôbec nejaké) boli skombinované, aby vytvorili túto morskú pannu.

Viac o téme: MúmiaMorská panna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu