Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Experti zistili, že mnohé domácnosti majú chladničku nastavenú na zlej teplote: Táto je správna!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MELBOURNE - Nedávna štúdia odhalila, že takmer dvadsať percent domácností uchováva svoje chladničky pri nesprávnej teplote. To následne vedie k skoršiemu znehodnoteniu potravín. Podľa výskumníkov tiež veľa domácností vyhadzuje jedlo v strachu z toho, že už je pokazené.

Vedci z RMIT University v Austrálii vo svojej nedávnej štúdii zistili, že takmer 20 percent domácností nemá nastavenú chladničku na správnu teplotu. Vedúca autorka štúdie Bhavna Middhaová uviedla, že iba málo domácností považovalo nesprávne nastavenú teplotu v chladničke za dôvod, prečo sa potraviny rýchlejšie kazia. Hoci výskumníci odporúčajú chladené položky skladovať medzi dvomi až siedmimi stupňami Celzia, 17 percent ľudí udržiava chladničku teplejšiu alebo chladnejšiu.

Experti zistili, že mnohé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Keď je jedlo príliš teplé, baktérie sa množia príliš rýchlo. Keď je jedlo príliš studené, môže zamrznúť. Obe podmienky vedú k pokazeniu potravín," vysvetlila Middhaová. Výskumníci uviedli, že domácnosti, ktoré nedodržiavajú správny teplotný rozsah v chladničke a mrazničke, musia často vyhadzovať jedlo skôr, ako očakávali, pretože sa pokazilo. Experti uviedli, že v niektorých chladničkách namerali teplotu až desať stupňov Celzia, zatiaľ čo iné klesli na mínusové hodnoty.

V domácnostiach s deťmi zas často kolísali teploty, pretože chladnička bola otváraná až dvadsaťkrát denne. "Výskum zistil, že domácnosti si neuvedomujú, že ich chladničky sa môžu rýchlejšie kaziť, najmä ak je teplota v chladničke vyššia ako štandardne," priblížila Middhaová. Dokonca aj potraviny v mrazničke sa stali obeťou nesprávnych teplôt, pričom 43 percent mrazničiek bolo teplejších alebo chladnejších, než by malo byť.

Experti zistili, že mnohé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmätok v teplotách možno pripísať aj rôznym zdrojom zdieľajúcim nekonzistentné čísla týkajúce sa najbezpečnejších postupov. "Mnohé domácnosti, s ktorými sme robili rozhovory, uviedli protichodné informácie o tom, ako dlho možno potraviny uchovávať v chladničke," uviedli výskumníci. Ľudia preto vyhadzujú veľa zvyškov a tepelne neupraveného mäsa v obave, že už nie je bezpečné ich konzumovať.

Viac o téme: ChladničkaPotravinyVýskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu