Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti varujú: Takto nikdy nerozmrazujte KURČA, môžete sa otráviť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JUŽNÁ DAKOTA - Gavin Van De Walle je dietológ a odborník na výživu. Na TikToku prevádzkuje účet FoodSafePal, kde zverejňuje rôzne edukačné videá. V jednom z nich vysvetľuje, že rozmrazovanie kurčaťa na kuchynskej linke môže viesť k vystaveniu baktériám a ohroziť vaše zdravie.

V zhruba polminútovom videu s vyše štyrmi miliónmi zhliadnutí vysvetľuje, že ak niekto nechá hydinu rozmraziť na pulte, môže dosiahnuť teplotne nebezpečnú zónu 4 až 60 stupňov Celzia, kedy môžu baktérie rýchlo rásť a množiť sa. Akonáhle je mäso vystavené hrozivej zóne, môže dôjsť k ochoreniu z potravín alebo otrave jedlom, varuje Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), podľa ktorého z konzumácie kontaminovanej hydiny každý rok v USA ochorie asi milión ľudí.

@foodsafepal Also, never rinse your chicken with the hopes of removing bacteria. The splashing water actually spreads bacteria around. #foodhandler #foodsafety #foodsafetymanager #barechicken ♬ original sound - FoodSafePal

Van De Walle namiesto toho zdieľal tri alternatívy na obmedzenie potenciálneho vystavenia baktériám. "Aby ste kurča bezpečne rozmrazili, urobte to v mikrovlnnej rúre," poradil. Ďalšími možnosťami je nechať kurča podliať studenou vodou alebo nechať mäso rozmraziť na spodnej polici v chladničke. "Takisto kurča nikdy neoplachujte s nádejou, že odstránite baktérie. Striekajúca voda v skutočnosti baktérie rozširuje." 

Mnohí užívatelia boli zmätení metódami navrhovanými odborníkom. "Nezabiješ baktérie, keď to uvaríš?" spýtala sa jedna osoba. "A čo tak nechať mäso v miske so studenou vodou?" navrhuje ďalšia. Niektorí ľudia ale priznali, že ani napriek varovaniu neplánujú zmeniť metódu rozmrazovania, ktorú používajú roky. "Po 57 rokoch som ešte nezomrel," napísal jeden z komentujúcich.

Experti varujú: Takto nikdy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa stránky Allrecipes.com má De Walle pravdu. "Nedávajte mrazené kurča na pult alebo do drezu, aby sa rozmrazilo. Zatiaľ čo stred kurčaťa je ľadovo studený, vonkajšie časti sa môžu príliš zahriať a podporiť rast baktérií," píše sa na kulinárskom webe.

Najlepšie je hydinu pred použitím rozmraziť v chladničke. "Rozmrazte kurča v chladničke až dva dni predtým, ako ho plánujete variť. To poskytne najhrubším častiam kurčaťa dostatok času na odmrazenie, pričom vonkajšie časti zostanú chladené a čo je dôležitejšie, bezpečné," uvádza sa na webstránke.

Viac o téme: PotravinyZdravieKuraRozmrazovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu