Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia sa láme, väčšina pediatrov nakoniec stiahla svoje výpovede: Teraz je vraj na ťahu vláda, TOTO požadujú!

Elena Prokopová Zobraziť galériu (2)
Elena Prokopová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Väčšina pediatrov stiahla výpovede z ambulantných pohotovostných služieb. Očakávajú však, že krízu v primárnej pediatrii bude riešiť nová vláda. Volajú po komplexných riešeniach. Informovala o tom Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS) po stretnutí s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD).

"Je na súčasnej vláde a jej parlamente, aby splnili deklarované odhodlanie zvládnuť personálnu krízu v sektore a tak zachovať vysokú kvalitu starostlivosti o deti. Primárni pediatri na Slovensku však opakujú, že ich kapacity sú vyčerpané a akékoľvek odkladanie riešení zvyšuje riziko kolapsu," skonštatovala spoločnosť.

Archívne video

Situácia s pediatrami nie je nijako optimistická, povedal Palkovič (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Pediatri požadujú komplexné riešenie primárnej starostlivosti o deti. Volajú po neodkladných opatreniach aj po definovaní strednodobých a dlhodobých riešení. "Primárni pediatri sú pripravení svojou expertízou prispieť k realizácii prijatej reformy v praxi, ako aj k ďalším potrebným krokom k záchrane ohrozenej primárnej starostlivosti o detskú populáciu," uviedla prezidentka SSPPS a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Elena Prokopová.

Spoločnosť zároveň skritizovala, že Národná rada (NR) SR pred septembrovými parlamentnými voľbami neotvorila mimoriadnu schôdzu k opatreniam k pediatrii. "Napriek odborným relevantným argumentom a dohode všetkých kompetentných partnerov na legislatívnych úpravách, predchádzajúci parlament odmietol akúkoľvek diskusiu a preukázal absolútny nezáujem o zdravie detí," podotkla.

Situáciou v primárnej pediatrii sa bude Dolinková zaoberať prioritne, deklarovala to po prebraní rezortu od svojho predchodcu Michala Palkoviča.

Situácia sa láme, väčšina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Výpovede z ambulantných pohotovostných služieb podalo vyše 400 pediatrov v júni. Odôvodňovali to aj ich nedostatkom a preťaženosťou. Žiadali zákonné úpravy na podporu primárnej pediatrickej starostlivosti, napríklad skrátenie fungovania ambulantných pohotovostí z 22.00 h na 20.00 h.

Viac o téme: ZdravotníctvoVýpovedePediatriElena Prokopová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu