Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Chcete požiadať o zvýšenie platu? Nerobte túto bežnú chybu! Riaďte sa nasledujúcimi tipmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Požiadať o zvýšenie platu je skľučujúce a vyžaduje si prípravu a plánovanie. Ak ste však presvedčení o tom, že si vyššiu mzdu zaslúžite, nemali by ste brať nie ako odpoveď. Kariérna odborníčka sa podelila o niekoľko tipov, ako v tejto veci uspieť.

Nikdy neberte nie ako odpoveď a v prípade, že vám šéf odmietne zvýšiť výplatu, sa tým nenechajte odradiť, radí kariérna expertka Charlotte Daviesová. Práve to je totiž podľa jej slov najčastejšia chyba, akú ľudia v prípade žiadosti o zvýšenie platu robia. "Uistenie sa, že ste dobre pripravení, to vám poskytne oveľa väčšiu šancu pristupovať k rozhovoru s dôverou a dostanete sa do najlepšej pozície na vyjednanie výsledku, s ktorým budete spokojní," povedala pre Daily Mail.

Chcete požiadať o zvýšenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Uskutočnenie všetkých potrebných krokov však nezabezpečí jednoznačné "áno" od zamestnávateľov, hoci "nie" neznamená, že sa to nikdy nestane. Daviesová vyzvala zamestnancov, aby sa nevzdávali a oznámili svojmu zamestnávateľovi, že by sa k téme chceli vrátiť neskôr, alebo v najhoršom prípade si hľadali inú prácu. Predtým, ako dôjde k najhoršiemu scenáru, môžete vyskúšať niekoľko Daviesovej rád, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť najlepší možný výsledok.

Vyzdvihnite svoju prácu

Po prvé, mali by ste sa pripraviť na rokovania tým, že prídete vyzbrojení dôkazmi o tom, ako vynikáte vo svojej práci a čo by iné spoločnosti zaplatili za podobné úlohy. Požiadajte o pomoc svoju rodinu, priateľov alebo dokonca kolegov, aby ste si precvičili diskusiu o vašich najväčších úspechoch.

Chcete požiadať o zvýšenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyberte si vhodný okamih

Správne načasovanie je pri žiadosti o zvýšenie platu kľúčové. Ak bola vaša spoločnosť nútená znižovať náklady alebo možno nedosahuje očakávanú výkonnosť, nemusí byť najlepší čas na zvyšovanie platov. Ak ste však nedávno dokončili pôsobivý projekt alebo ste dostali pochvalu od svojho šéfa, môže byť pre vás vhodný čas požiadať o zvýšenie platu, pričom tieto úspechy budú argumentom pre zvýšenie platu.

Chcete požiadať o zvýšenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Majte prehľad o konkurenčných spoločnostiach

Vedieť, aké porovnateľné úlohy, platy a kvalifikácie sú dostupné inde, by mohlo posilniť vaše argumenty. Plat však nie je jedinou výhodou, ktorú zamestnávatelia ponúkajú. Možno nemôžu ponúknuť zamestnancom viac peňazí, ale namiesto toho im ponúkajú flexibilný pracovný čas či iné dodatočné výhody na pracovisku.

Chcete požiadať o zvýšenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Poistite sa písomnou dohodou

Ak všetko ostatné zlyhá a budete nútení hľadať si prácu inde, môže byť ťažké dokázať svoju hodnotu novému zamestnávateľovi, ktorý nikdy nevidel vašu pracovnú morálku alebo výsledky. Najbežnejší kompromis, ktorý dostanete, je, že nový zamestnávateľ po určitom čase prehodnotí váš plat. Daviesová v takom prípade dôrazne odporúča, aby ste túto ponuku spomenuli vo formálnej zmluve alebo e-mailom. V budúcnosti tak pre vás bude zvýšenie platu jednoduchšie argumentovateľné.

Viac o téme: PrácaKariéraPlatMzdaVýplata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu