Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti varujú pred druhom húb, ktorý milujú aj Slováci: Takto ich treba uvariť, inak hrozí nepríjemná choroba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Lekári a experti v oblasti verejného zdravia sa snažia zvýšiť povedomie o jednom druhu obľúbenej huby, ktorá vo vás môže vyvolať desivú reakciu, ak je nedostatočne uvarená. Jej popularita vo svete pritom rapídne stúpa, do svojho jedálnička ju často zaraďujú aj mnohí Slováci.

Hríby sa dajú pripraviť na viacero spôsobov. Mnohí ich milujú a nevedia si bez nich predstaviť svoj jedálniček. Na tom, samozrejme, nie je nič zlé, ale len dovtedy, kým nie sú dostatočne uvarené. Autori článku zverejnenom tento mesiac v časopise New England Journal of Medicine upozorňujú na zdravotný problém, ktorý sa môže u ľudí vyskytnúť po konzumácii nedostatočne tepelne upravených húb. Poukazujú pritom na prípad 72-ročného Brazílčana, ktorý skončil na pohotovosti, pretože sa na jeho chrbte objavila veľká, svrbivá vyrážka lineárneho tvaru. 

 

The man developed the painful rash two days after eating undercooked shiitake mushrooms.

Posted by LiveScience on Monday, October 16, 2023

Vyvinula sa u neho v priebehu 48 hodín po tom, ako zjedol večeru, konkrétne huby shiitake, čiže húževnatec jedlý. Pacient nevykazoval známky vírusovej ani bakteriálnej infekcie, takže lekári usúdili, že vyrážku museli spôsobiť hríby a že trpí stavom známym ako shiitake dermatitída. Ide o kožný problém, ktorý pripomína stopy po bičovaní a vyskytuje sa po konzumácii surových shiitake. "Spôsobuje ho toxická reakcia na lentinan - polysacharid extrahovaný z húb shiitake, ktorý sa rozkladá pri zahrievaní," píše sa v článku

Experti varujú pred druhom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zdravotníci varujú, že prípad shiitake dermatitídy bude vo svete pribúdať vzhľadom na to, že tento druh húb sa už zďaleka nekonzumuje len vo Východnej Ázii, odkiaľ pochádza, ale naberá čoraz viac na popularite aj v iných krajinách. Našťastie nejde o žiadne vážne ochorenie; jeho prejavy zvyčajne ustúpia do desiatich dní. Tak sa stalo aj v prípade spomínaného seniora, ktorému boli orálne podané antihistaminiká a topické steroidy. Po tejto skúsenosti si už ale zrejme shiitake tak skoro na večeru nedá. 

Viac o téme: HríbDermatitídaShiitake
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu