Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Viete, že neustále notifikácie zo smartfónov škodia vášmu zdravi? Toto sa deje s telom, keď vám pípne mobil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Notifikácie na telefóne môžu vytvárať tlak na okamžitú reakciu. Najnovšie sa však ukázalo, že si vyberajú daň aj na našom duševnom zdraví. Experti sa podelili o sedem tipov, ako sa nestať otrokom notifikácií a zároveň svojho mobilného telefónu.

Rozdelenie medzi prácou a voľným časom už neexistuje, tvrdí psychologička z Adelphi University v New Yorku Deborah Seraniová. Značne k tomu prispeli notifikácie na mobilných telefónoch, pre Yahoo Life upozornil doktor Jacques Ambrose, neurointervenčný psychiater a hlavný medicínsky riaditeľ v New York-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center.

Viete, že neustále notifikácie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo sa stane s vaším mozgom, keď začujete notifikáciu?

Mozog prechádza sériou zložitých nervových procesov, keď začuje zvuk notifikácie. "Rôzne oblasti mozgu, ako je sluchová kôra a dolný frontálny gyrus, sa môžu aktivovať, aby dosiahli selektívnu pozornosť potrebnú na to, aby sme sa zamerali na zvuk, ktorý počujeme," povedal Ambrose. Keďže sú ľudia vystavení pravidelným notifikáciám z inteligentných zariadení, v priebehu času sa ich mozgy naučili rozpoznať tento zvuk a reagovať intenzívnejšie. "Okrem toho, vzhľadom na nepredvídateľnú povahu notifikácií, systém odmeňovania mozgu známy ako ventrálne striatum môže byť tiež aktivovaný, čo môže ďalej posilniť spojenie medzi našimi reakciami a notifikáciami." Inými slovami, keď očakávate nejaké upozornenie a následne ho aj uvidíte, pocítite vzrušenie. Mozog zaplaví prudký nárast dopamínu - hormónu dobrej nálady.

Viete, že neustále notifikácie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Postupom času sa môže zvuk notifikácií stať vzrušujúcejším ako samotný obsah. "Výskum naznačuje, že hladiny dopamínu v mozgu môžu byť dvakrát vyššie, keď očakávate odmenu, ako keď ju naozaj dostanete. Inými slovami, len zvuk notifikácie môže byť príjemnejší než správa či e-mail," vysvetlila Seraniová.

Ako notifikácie ovplyvňujú duševné zdravie?

Časté notifikácie zo zariadení môžu nepriaznivo ovplyvniť duševné zdravie a koncentráciu. Keď sa mozog sústredí na notifikácie, krátke prerušenia môžu narušiť vykonávanie aktuálnych úloh a zvýšiť celkovú duševnú záťaž. Môže to viesť k pocitom úzkosti a aktivácii stresových reakcií. V súvislosti s tým vytvoril doktor David Laramie z Kalifornskej školy profesionálnej psychológie termín "ringxiety", ktorý tvoria anglické slová "ring" (zvoniť/notifikácia) a anxiety" (úzkosť). 

Niekedy sa vám dokonca môže stať, že počujete zvuk notifikácie aj vtedy, keď vám žiadna správa neprišla. Pre deti a dospievajúcich môžu byť neustále zvuky a notifikácie ešte rušivejšie a môžu negatívne ovplyvniť kogníciu a ich pozornosť. Zvuky notifikácií pred spaním a počas spánku u dospelých aj dospievajúcich môže tiež negatívne ovplyvniť kvalitu a trvanie spánku, čo zas vplýva na duševné zdravie. 

Viete, že neustále notifikácie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Sedem spôsobov, ako lepšie manažovať notifikácie

  • Čas na kontrolu a ignorovanie notifikácií - v praxi to znamená napríklad to, že pracovné notifikácie nebudete kontrolovať vo voľnom čase. Ambrose navrhuje vypnutie notifikácií alebo kúpu samostatného telefónu na pracovné účely, ktorý môžete nechať v práci. Pre prácu a činnosti, ktoré si vyžadujú sústredenie, si na mobile a počítači nastavte časový blok "Nerušiť". To platí aj pre chvíle, keď chcete pokoj, napríklad počas obedňajších prestávok. Stanovte si počas dňa čas na prezeranie osobných e-mailov, prehliadanie fotografií, elektronické platenie účtov a kontrolu aplikácií.
  • Vypnite mobil počas jedenia a v noci - Seraniová odporúča úplne vypnúť telefón počas jedenia doma alebo keď ste vonku v reštaurácii. Tiež tvrdí, že by ste každú noc približne v rovnakom čase mali vypnúť telefón, aby vás notifikácie nerušili počas spánku. 
  • Umiestnite zariadenia mimo dohľadu - keď ste doma, položte telefón na miesto, kde nebudete jesť, pozerať televíziu alebo robiť iné aktivity. Snažte sa tiež vyhnúť nabíjaniu mobilu alebo počítača v spálni počas spánku. Výskum ukazuje, že ľahký prístup k telefónu a jeho používanie tesne pred spaním alebo v posteli môže viesť k nedostatočnému alebo nekvalitnému spánku.
  • Znížte množstvo aplikácií - zbavenie sa aplikácií, ktoré už nepoužívate a obmedzenie aplikácií vo všeobecnosti môže znížiť množstvo notifikácií, ktoré dostávate. Môžete tiež vypnúť notifikácie pre určité aplikácie.
  • Oddýchnite si od telefónu - skúste napríklad v sobotu alebo nedeľu úplne vypnúť telefón alebo ho v priebehu jedného dňa vôbec nezobrať do ruky. Okrem toho, že si od neho oddýchnete, tiež možno získate čas na hodnotnejšie aktivity.
  • Pracujte na tom, aby ste boli menej dostupní - aj keď je ťažké nechytiť telefón hneď, ako zazvoní, odpoveď nemusí byť vždy okamžitá. Ak sa venujete nejakej inej činnosti, pokojne ju dokončite a notifikáciám sa venujte až potom.
  • V prípade potreby vyhľadajte pomoc - keď sa nutkanie používať digitálne technológie stane ťažko zvládnuteľné a zistíte, že neustále siahate po mobile, zvážte rozhovor s odborníkom na duševné zdravie, ktorý vám pomôže pochopiť vašu závislosť a spôsoby, ako ju zvládnuť.
Viac o téme: MobilDuševné zdravieNotifikácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu