Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezident Duda zvolal prvé zasadnutie nového parlamentu na 13. novembra

Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok oznámil, že prvé zasadnutie novozvoleného parlamentu zvolá na 13. novembra.Zároveň poznamenal, že funkčné obdobie odchádzajúceho Sejmu trvá až do 12. novembra, a podľa svojich slov nevidí dôvod na skrátenie jeho mandátu.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Duda dosiaľ neoznámil, koho poverí zostavením vlády. Podľa AP existujú dvaja potenciálni kandidáti na premiéra – líder Občianskej platformy (PO) Donald Tusk a súčasný predseda vlády Mateusz Morawiecki za stranu Právo a spravodlivosť (PiS)."V súčasnosti máme dvoch vážnych kandidátov na post predsedu vlády, máme dve politické skupiny, ktoré si nárokujú parlamentnú väčšinu a ktoré majú svojho kandidáta na predsedu vlády. Dá sa povedať, že v našich demokratických pomeroch ide o novú situáciu," vyhlásil Duda a dodal, že takúto "vážnu vec" musí dobre zvážiť.

Andrej Duda
Zobraziť galériu (2)
Andrej Duda  (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

Poľský prezident viedol v utorok a stredu konzultácie o novej vláde so zástupcami politických strán, ktoré sa vo voľbách 15. októbra dostali do parlamentu. V utorok sa stretol so zástupcami PiS a PO, v stredu nasledovali rokovania prezidenta s Treťou cestou (TD), Novou ľavicou (NL) a stranou Konfederácia.

Osem rokov vládnuca strana PiS síce vo voľbách opäť získala najviac hlasov, nie však dosť na to, aby mala v parlamente väčšinu. Jej šance na nájdenie koaličného partnera hodnotia politológovia ako mizivé.Lídri troch poľských opozičných zoskupení, ktoré vo voľbách z 15. októbra spoločne získali väčšinu v parlamente, v utorok deklarovali pripravenosť zostaviť novú vládu a avizovali, že začínajú pracovať na koaličnej zmluve.
 

Viac o téme: ZasadnutiePoľskoAndrzej DudaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu