Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci sú zmätení zo záhadných kruhov, ktoré sa objavujú po celom svete: Konečne na niečo prišli!

(Zdroj: YouTube/slate)

ALICANTE - Záhadné škvrny známe ako vílie kruhy miatli vedcov viac ako päťdesiat rokov. Podľa nich existovalo niekoľko teórií na vysvetlenie tohto javu, kedže sa kruhy začali náhodne objavovať na rôznych miestach. Až najnovšia štúdia odhalila, čo sa skrýva za tajomnými útvarmi.

Podivné kruhové škvrny holej pôdy boli zdokumentované v Namíbii a Austrálii a vo vedeckej komunite sa stali známymi kvôli svojmu pravidelnému rozmiesteniu. Skutočnosť, že boli zahalené toľkými tajomstvami, je dôvodom, prečo sa na ich pomenovanie začal používať termín "vílie kruhy".

Tento týždeň vedci oznámili významnú novú skutočnosť na ich dlhej ceste k pochopeniu kruhov. Zistili, že sa objavovali po celom svete. V novej štúdii zverejnenej v časopise PNAS použili umelú inteligenciu na prehľadávanie satelitných snímok, vďaka čomu objavili ohromujúcich 263 miest, kde sa zdá, že sa tiež nachádzajú vílie kruhy. Stručne povedané, sú oveľa bežnejšie, ako si pôvodne mysleli.

Štúdia zistila, že vílie kruhy sa nachádzajú v oblastiach ako Sahel, Západná Sahara, Africký roh, Madagaskar, juhozápadná Ázia a stredná Austrália. "Objavili sme ich na mnohých iných miestach, o ktorých sme predtým nevedeli, pretože väčšina práce na tejto téme bola vykonaná len v dvoch krajinách - Namíbii a Austrálii," uviedol ekológ na University of Alicante v Španielsku a autor štúdie Fernando Maestre. 

Odborníci sa domnievajú, že v oblastiach, kde našli vílie kruhy, sú tiež prítomné určité pôdne a klimatické faktory, ako sú priemerné zrážky menšie ako 200 milimetrov za rok a nízke hladiny dusíka. Momentálne sa však zdá, že stále neexistuje konkrétne vysvetlenie pre ich vznik. Napriek tomu sa objavilo množstvo teórií. Jedna z nich hovorí, že tráva rastúca v teplejších klimatických podmienkach bojuje o vodu, čo znamená, že keď niektoré rastú, ostatné, ktoré odumrú, zanechajú vo vegetácii kruhové medzery. Iní sa pokúšali spojiť prítomnosť kruhov so suchom.

Viac o téme: KruhyZáhada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu