Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Havária a následný únik plynu do ovzdušia si vyžiadali 5 životov

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Päť ľudí zahynulo a päť ďalších utrpelo vážne zranenia po havárii, ktorá v sobotu spôsobila únik toxického plynu do ovzdušia v americkom štáte Illinois. Informovala o tom stanica Sky News.

V dôsledku incidentu unikol "obrovský oblak" amoniaku bezvodého, čo viedlo k "mimoriadne nebezpečným podmienkam v ovzduší". Cisternové vozidlo zostalo po havárii prevrátené v priekope a unikla z neho približne polovica jeho nákladu, uviedli predstavitelia okresu Effingham. Medzi obeťami sú traja členovia jednej rodiny - jeden dospelý a dve deti vo veku do 12 rokov, spresnili tamojšie úrady. Okrem nich prišli o život ďalší dvaja dospelí a päť osôb vo vážnom stave vrtuľníkom prepravili do nemocnice.

Na miesto bol privolaný špeciálny tím

Približne 500 ľudí v okruhu do dvoch kilometrov od miesta nehody pri obci Teutopolis museli evakuovať. Na miesto sa následne dostavil tím špecialistov na nebezpečné látky, ako aj hasiči a policajti. Polícia nespresnila, či obete prišli o život v dôsledku havárie či úniku plynu, uvádza Sky News.Amoniak bezvodý (čpavok) je horľavý, "bezfarebný, silne dráždivý plyn so štipľavým, dusivým zápachom", uviedlo Centrum na kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Viac o téme: Haváriaúnik plynuUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu