Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dovolenkári, pozor: V Jadranskom mori sa šíri jedovatá hrozba! Bude sa objavovať čoraz častejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

ZÁHREB - V Jadranskom mori sa množí jedovatá tropická ryba zvaná perutín. Informovali o tom chorvátske úrady, podľa ktorých bol jeden exemplár tohto invazívneho druhu vylovený tento týždeň pri ostrove Korčula.

Perutín žoldnier (pterois miles) je ryba nápadná svojimi jedovatými ostňami, ktorá pôvodne obývala vody Indického a Tichého oceánu. S globálnym otepľovaním ich však v posledných rokoch rýchlo pribúda aj v Stredomorí, kde sa živia pôvodnými druhmi rýb. 

Dovolenkári, pozor: V Jadranskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Prvýkrát bol tento druh v Jadranskom mori pozorovaný v roku 2019 a najsevernejšie bol nájdený pri ostrove Vis v roku 2021," uviedol na Facebooku chorvátsky ústav pre oceánografiu a rybárstvo. "Vzhľadom na dynamiku šírenia a trendy šírenia teplomilných druhov súvisiacich s otepľovaním mora sa očakáva, že sa budú objavovať čoraz častejšie," varuje inštitút. 

 

Invazija vatrenjače na Jadran se nastavlja. 🐟Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun, Pterois miles je invazivna...

Posted by Institut za oceanografiju i ribarstvo on Wednesday, August 16, 2023

Bodnutie perutína nie je pre človeka zvyčajne smrteľné, je ale veľmi bolestivé. Odborníci v takom prípade odporúčajú vyhľadať lekára. S touto rybou žijúcou na morských útesoch sa môžu najčastejšie stretnúť potápači a rybári, ktorí by s ňou mali zaobchádzať obozretne. Mäso perutínov je považované za lahôdku.

Viac o téme: RybaChorvátskoJadranJadranské morePerutín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu