Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na tomto mieste je taká zima, že sa vypredali všetky bundy a mikiny: Predpoveď na august je priam tragická

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NUKU´ALOFA - Tichomorské súostrovie Tonga zažíva jednu z najchladnejších zím vo svojich dejinách. Miestni obyvatelia nie sú na teploty okolo desať stupňov Celzia vybavení a vo veľkom skupujú mikiny, bundy a prenosné vykurovania. Teploty sú tu zhruba o 12 stupňov nižšie, ako je v tomto ročnom období obvyklé. Rastú tiež predaje termosiek alebo liekov na nachladnutie, napísal server britského denníka The Guardian.

Na konci júla namerala tongská meteorologická služba TMS v dedine Lapaha 9,3 stupňa Celzia. Doterajšie teplotné minimum pre celé súostrovie je pritom len o niečo nižšie; v septembri 1994 to bolo 8,7 stupňa. Predpoveď na august oteplenie nesľubuje, budúci týždeň by mali teploty podľa TMS dosahovať len okolo desať stupňov Celzia. Aktuálna vlna chladu je spojená s klimatickým javom El Niňo. Kým severná pologuľa sa potýka s extrémnym horúčavou, juh, kde teraz majú zimné obdobie, zase čelí chladu. Meteorológovia z TMS už v júli v súvislosti s týmto javom varovali obyvateľov Tongy pred chladnými nocami, menším úhrnom zrážok a vyšším počtom cyklónov, ako býva v auguste zvykom. 

Na tomto mieste je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výrazne lepšie sa predávajú aj termosky 

"Teplé oblečenie, mikiny a bundy z Austrálie sa predali v priebehu pár týždňov," povedala žena, ktorá má stánok s oblečením v hlavnom meste Nuku´alofa. "Je hrozná zima, horšia ako bývala. Musím nosiť teplé oblečenie a pokrývku hlavy, najmä tu na trhovisku," dodala predavačka pred svojím stánkom. 

 

Tonga is bracing for more chilly weather as the Pacific nation shivers through one of its coldest winters ever, sparking...

Posted by Cath Miller on Tuesday, August 8, 2023

S klesajúcimi teplotami rastú aj predaje prenosných vykurovacích zariadení a liečiv. Spoločnosť Tonga Gas uviedla, že predaje plynových radiátorov sú v posledných týždňoch dvojnásobné v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Miestna lekáreň The Universal Clinic zase musela doobjednať lieky na nádchu a nachladnutie. Výrazne lepšie sa tam teraz predávajú aj termosky a teplé lôžkoviny, dodal manažér miestneho obchodu.

Viac o téme: ZimaPočasieTonga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu