Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Letisko v Catanii predĺžilo uzávierku: Príčinou je erupcia sopky Etna

Etna Ilustračné foto
Etna Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Letisko v Catanii predĺžilo v pondelok až do večerných hodín svoju dočasnú uzávierku spôsobenú erupciou sopky Etna. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Z dôvodu erupcie Etny a padajúceho popola sú lety pozastavené do 20.00 h," informovalo letisko na svojej webstránke. Najskôr prevádzku pozastavilo len do 13.00 h.

Archívne video: Bratislavské letisko ponúka novinky, pridalo lety do Grécka, Albánska a Čiernej Hory

Bratislavské letisko ponúka novinky, pridalo lety do Grécka, Albánska a Čiernej Hory (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Starosta mesta Catania Enrico Trantino zároveň zakázal v oblasti používanie motocyklov a bicyklov, a to počas nasledujúcich 48 hodín. "Niekoľko oblastí je totiž pokrytých vrstvou sopečného popola", informovala radnica na svojej webstránke. Sopečný popol sa môže na cestách rýchlo stať klzkým a zvýšiť nehodovosť.

Letisko Vincenza Belliniho známe aj pod označením Catania-Fontanarossa leží na východe Sicílie, a teda v jednej z najobľúbenejších turistických destinácii v Taliansku. Vlani odbavilo približne desať miliónov cestujúcich.

Z dôvodu sopečnej aktivity Etny ho naposledy na deň zavreli 21. mája. Odstavené bolo – na viac dní – aj v júli po tom, ako v tamojšej príletovej hale vypukol požiar. Etna je so svojimi 3 324 metrami najvyššou aktívnou sopkou v Európe. Za posledných 500-tisíc rokov zažila časté malé aj rozsiahlejšie erupcie. Patrí tak k vôbec najaktívnejším sopkám na svete.

Viac o téme: LetiskoSopkaTalianskoEtnaCataniaDočasná uzávierka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu