Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Experti prezradili, ako často si treba prezliekať plavky: To myslia vážne?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V období dovoleniek a užívania letných radovánok by ste nemali zabúdať na svoje zdravie. Nepríjemné infekcie vznikajúce z mokrých plaviek vám toho totiž môžu pokaziť oveľa viac ako iba dovolenku a ich následky vás môžu prenasledovať aj po návrate domov.

Odborníci na zdravie poukazujú na riziko vysedávania v mokrých plavkách na okraji bazéna. Práve vlhké a teplé prostredie vytvára ideálne podmienky pre vznik a rozmnožovanie nebezpečných mikroorganizmov. Podľa gynekologičky a pôrodníčky Tii Gusterovej sú plavky ideálnou živnou pôdou pre kvasinky a baktérie, pretože v intímnej oblasti, ktorá je teplá a tmavá, majú dostatok vlhkosti, informoval The Sun. Ak si teda mokré plavky necháte na sebe príliš dlho, môže sa stať, že vás na dovolenke prekvapí neželaný hosť: vaginálna kvasinková infekcia.

Experti prezradili, ako často
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zvyčajne ju spôsobuje premnoženie huby Candida albicans, ktorá sa prejaví nepríjemnými príznakmi. Patrí sem svrbenie a podráždenie vagíny a vulvy, pocit pálenia, najmä pri sexe alebo pri močení, začervenanie a opuch vulvy, bolesť v pošve, vaginálna vyrážka, hustý, biely vaginálny výtok bez zápachu, ktorý vyzerá ako tvaroh či vodnatý vaginálny výtok. Podľa Gusterovej sa môže objaviť aj špinenie, čiže mierne krvácanie z pošvy, ktoré je dôkazom, že ide o ťažký priebeh kvasinkovej infekcie.  

Pomôžu tablety, no nie vždy

Kvasinková infekcia sa dá pomerne ľahko liečiť voľne predajnými liekmi a prípravkami. Môžete si zaobstarať tabletu, ktorú si vložíte do pošvy, ako aj krémy na zmiernenie podráždenia. Vaše príznaky by mali po začatí liečby zmiznúť za jeden až dva týždne. Ak máte s kvasinkovými infekciami opakujúce sa problémy a objavia sa u vás viac ako štyrikrát za rok, pravdepodobne potrebujete dlhšiu liečbu pod dohľadom lekára, ktorá môže trvať až šesť mesiacov.

Experti prezradili, ako často
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Základom je udržiavať intímne oblasti v suchu

Gusterová má niekoľko tipov, ako udržať nepríjemnú infekciu na uzde. Radí, aby ste sa po kúpaní prezliekli do čistých a suchých plaviek alebo si môžete mokré plavky vyprať a na urýchlenie procesu sušenia použiť sušičku. Noste tiež voľné oblečenie. „Ak budete mať plavky na sebe celý deň, oblečte si šaty alebo voľné šortky, ktoré umožnia cirkuláciu vzduchu a rýchlejšie vysušia intímnu oblasť,“ odporúča odborníčka. Napokon si vyberte plavky s odvádzaním vlhkosti, pretože môžu pomôcť vysušiť pokožku a dostať vodu na povrch plaviek, kde sa odparí.

Viac o téme: LetoZdraviePlavkyInfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu