Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neuveríte, čo vraj leží na dne Tichého oceánu: Jeho pád si nikto nevšimol! Šokujúce slová profesora z Harvardu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOSTON - Vedec z Harvardu je presvedčený o tom, že na dne Tichého oceánu objavil pozostatky medzihviezdneho meteoru, ktoré podľa neho pochádzajú z mimozemskej vesmírnej lode. Zvyšok vedeckej obce ale nad tým krúti hlavami. Avi Loeb napriek tomu zostáva optimista a svoj objav hodlá preskúmať. Zaujalo ho, že ide o veľmi nezvyčajný materiál.

V Tichom oceáne v hĺbke približne 1,6 kilometra sa pomocou unikátneho prístroja navrhnutého Avi Loebom hľadá mimozemský materiál. Kontroverzný profesor, ktorý pritiahol na seba pozornosť v roku 2017 s myšlienkou, že asteroid Oumuamua by mohol byť mimozemským objektom prechádzajúcim okolo Zeme. Jeho snaha to pochopiť mu vyniesla prezývku "Mimozemský lovec z Harvardu" a nemalú mieru kritiky od kolegov vedcov, píše BBC. Prednedávnom oznámil, že jeho výskumný tím ukončil expedíciu, počas ktorej nazbieral 35 miligramov medzihviezdneho materiálu. Ten pozostával z päťdesiatich guľôčok s priemerom 0,3 milimetra, ktoré sa vylučujú z meteoritov, keď vstupujú a zhoria v zemskej atmosfére. 

 

New update from Avi Loeb's deep sea expedition; "We Recovered Shock-Resisting Steel in the Debris Field of the First...

Posted by Louis Borges on Monday, June 19, 2023

Pád neznámeho meteoru si takmer nikto nevšimol

Loeb a jeho kolegovia hľadali pozostatky CNEOS 2014-01-08 - meteora, ktorý spadol na Zem v roku 2014 a neskôr bol premenovaný na IM1. Hoci vesmír je neustále pod dohľadom približne 10 000 profesionálnych astronómov, spolu s tisíckami ďalších amatérskych nadšencov meteority ľahko prehliadnu. Obloha je jednoducho príliš veľká na to, aby ju bolo možné neustále monitorovať ako celok. Väčšina teleskopov navyše nie je dostatočne citlivá na to, aby detekovala malé objekty. Takže keď IM1 narazil na Zem, nikto si to nevšimol. Jediný záznam o jeho existencii pochádza od americkej vlády, ktorej senzory zaznamenali jeho trajektóriu, rýchlosť a výšku.

 

Umm, so, Professor Avi Loeb of Harvard University just pulled these out of the ocean floor where an interstellar object...

Posted by Lucas Tyler Hicks on Thursday, June 22, 2023

Meteor však vzbudil Loebov záujem. Po zhliadnutí záznamu dospel k záveru, že rýchlosť dopadu objektu a jeho nezvyčajný uhol naznačujú, že by mohol pochádza zo slnečnej sústavy mimo tej našej. Teoretického fyzika zaujalo ho aj to, že objekt sa nerozpadol, kým sa nedostal do nižšej atmosféry Zeme, čo naznačuje, že ho tvorilo niečo podstatne silnejšie než takmer čokoľvek, čo bolo kedy zaznamenané.

Loeb vypočítal s 99,999-percentnou istotou, že IM1 bol medzihviezdnym návštevníkom. Malo to však háčik - keď experti zverejnili svoje zistenia, dokument bol zamietnutý na publikovanie vo vedeckom časopise. Loebova misia bola pozastavená, pretože potreboval urgentný prístup k tajným dokumentom. Po rokoch žiadania Bieleho domu o ďalšie informácie začiatkom tohto roka NASA poslala list podpísaný generálporučíkom amerických vesmírnych síl, ktorý potvrdil, že skontrolovali Loebove práce a že sú dostatočne presné na to, aby naznačovali záhadu meteoritu z medzihviezdneho priestoru. 

 

Every day finding more https://avi-loeb.medium.com/we-recovered-s

Posted by Charles Hoskinson on Monday, June 19, 2023

Objavili nezvyčajný materiál

S pomocou americkej armády sa Loeb a jeho tím zamerali na miesto, kde IM1 pravdepodobne dopadol, a 14. júna odcestovali do oblasti neďaleko Papuy Novej Guinei, aby preskúmali dno oceánu. Počas pátrania objavili množstvo kovových drôtených úlomkov a kovových črepov s neobvyklými vlastnosťami a pôvodom. Mnohé z týchto fragmentov boli zložené z horčíka, titánu a železa, čo je veľmi nezvyčajná kombinácia prvkov pre pozemské i nebeské objekty.

Jeden z vedcov, ktorí spochybňujú profesorovu prácu, planetárny vedec Marc Fries, si myslí, že najlepším vysvetlením pre IM1 je to, že môže ísť o pomerne bežný skalnatý meteoroid z našej slnečnej sústavy. Okrem iného tvrdí, že objavené guľočky sú na Zemi celkom bežné. "Pochádzajú z automobilových výfukov, bŕzd vozidiel, zvárania, sopiek a pravdepodobne z niektorých ďalších zdrojov, ktoré sme neidentifikovali," povedal Fries. Loeb ale zostáva optimistom. Plánuje priniesť svoj nález do observatória Harvard College, kde pomocou spektrometrie identifikujú izotopy v ňom. 

Viac o téme: MeteorKozmická loďAvi LoebIM1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu