Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci zisťovali, ako sa dá poraziť jet lag pri dlhých letoch: Jedzte túto sladkú pochutinu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Čaká vás veľký presun medzi rozdielnymi časovými pásmami a obávate sa jet lagu? Existuje viacero riešení, ako poraziť takúto únavu. Jeden z najnovších tipov určite poteší viacerých z vás. Ukázalo sa totiž, že kľúčom môže byť čokoláda.

Vedci skúmali potraviny, ktoré by mohli pomôcť znížiť vplyv pásmovej choroby, tzv. jet lagu, a ukázalo sa, že čokoláda môže byť jedným z kľúčových prvkov. Štúdia austrálskej leteckej spoločnosti Qantas a Centra Charlesa Perkinsa na Univerzite v Sydney testovala dobrovoľníkov počas dlhých letov, v rámci ktorého vyskúšali rôzne tipy osvetlenia, režimy spánku a čas jedla. Výsledky prichádzajú v čase, keď sa Qantas pripravuje na spustenie priamych liniek medzi Londýnom a Sydney, ktoré plánuje zaviesť od konca roka 2025.

Vedci zisťovali, ako sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V rámci štúdie sa uskutočnili tri výskumné lety, počas ktorých upravili načasovanie podávania jedál a pokúsili sa zosúladiť telesné hodiny pomocou špecifických položiek menu vrátane rýb a kuracieho mäsa spárovaných s rýchlo pôsobiacimi sacharidmi, vrátane jedál, ako sú polievky či dezerty.

Výskumníci tvrdia, že sa snažili podporiť produkciu aminokyseliny tryptofán v mozgu, aby pomohli cestujúcim ľahšie zaspať. Profesor Peter Cistulli, zdôraznil, že výskum síce pokračuje, ale už existujú jasné známky o tom, že rôzne prvky pomohli znížiť vplyv na telo počas letov na dlhé vzdialenosti.

Viac o téme: LietadloČokoládaJet lag
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu