Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fanúšikovia gin & tonicu žasnú: Za obľúbeným nápojom sa ukrýva história, akú by ste si nikdy netipli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Gin & Tonic je nápoj známy svojou ľahkou a osviežujúcou chuťou, no len málokto si uvedomuje, že v medicíne zohral zaujímavú úlohu. Predstavitelia potravinovej publikácie Taste Atlas sa podelili o prekvapivé novinky. Podľa ich zistení sa tonik používal na liečbu malárie.

Pre mnohých môže byť studený osviežujúci pohár ginu s tonikom obľúbeným letným drinkom, no o dlhej a zaujímavej histórii tohto nápoja vie len málokto. Ostrú horkosť, ktorou je charakteristický tonik, spôsobuje alkaloidná zložka známa ako chinín, získaná z kôry stromu cinchona.

Fanúšikovia gin & tonicu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa vedcov z McGill University v roku 1700 škótsky lekár George Cleghorn zistil, že chinín možno použiť na liečbu malárie. Čoskoro to viedlo k tomu, že britskí vojaci pôsobiaci v Indii pili tonikovú vodu na boj proti malárii, ale kvôli horkej chuti to nebola práve pochúťka pre každého. V roku 1800 preto začali pridávať do tonikovej vody gin, aby bola chutnejšia a všetko zakončili klasickou citrónovou alebo limetkovou ozdobou.

Na oslavu Svetového dňa ginu (10. júna) sa Taste Atlas na Twitteri podelil o malé základné informácie o obľúbenom koktaile, čím mnohých užívateľov prekvapil. "Začiatkom 19. storočia priniesli koktail do Indie britskí dôstojníci. Malária bola v Indii pretrvávajúcim problémom, takže vojaci používali koktail na prevenciu a liečbu choroby pomocou chinínu. Vďaka svojej horkosti a kyslým tónom je tento koktail celosvetovo veľmi populárny, najmä počas letných mesiacov." 

Mnohí priznali, že ich táto novinka zaskočila a že doposiaľ o historickom využití toniku nevedeli. Samozrejme, liečba malárie sa za tie roky podstatne zlepšila a na ochranu pred infekčnou chorobou sa už dnes podávajú správne lieky. Podľa portálu Travel Doctor by človek v skutočnosti musel vypiť 67 litrov tonikovej vody, aby získal dostatok chinínu na zabránenie nákaze maláriou, čo je množstvo, ktoré by nepochybne odradilo aj tých najvernejších fanúšikov tohto kokteilu.

Viac o téme: KokteilMaláriaGinGin tonicTonik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu