Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prípad najšťastnejšieho väzňa v cele smrti: Mladík netušil, že ho idú popraviť!

(Zdroj: Getty Images)

COLORADO - Údajný vrah Joe Arridy je symbolom obrovského zlyhania spravodlivosti. Bez usvedčujúcich dôkazov ho totiž obvinili zo znásilnenia a vraždy pätnásťročného dievčaťa. Ako mentálne postihnutý ale nechápal, čo znamená koncept usmrtenia. Toto je príbeh "najšťastnejšieho väzňa v cele smrti".

Joe Arridy bol Američan, ktorého falošne obvinili zo spáchania ohavného zločinu. V roku 1936 skončil vtedy ako 21-ročný vo väzbe. Obvinili ho zo znásilnenia a vraždy 15-ročnej Dorothy Drainovej, ktorú našli jej rodičia mŕtvu. V ten istý deň nahlásili ďalšie dve ženy, že ich napadol muž v blízkosti domu rodiny Drainovcov, pričom polícia a šerif George Carroll boli pod silným tlakom miestnej komunity a médií, aby vraha dolapili. Arridyho, ktorý trpel mentálnym postihnutím, zatkli po tom, čo ho našli bezcieľne blúdiť po okolí. Nakoniec sa k vraždám priznal, informuje YouTube video. Hovorilo sa, že bol ľahko ovplyvniteľný. Napriek tomu, že nedokázal správne vysloviť dlhé frázy ani nevedel identifikovať niektoré farby, nevinného muža súdili a uznali vinným zo znásilnenia a vraždy Drainovej.

Traja psychiatri vyhlásili mladíka za hendikepovaného s IQ 46, no napriek tomu bol uznaný vinným a odsúdený na smrť. Dozorca štátneho domu, v ktorom Joe býval, povedal, že ho často zneužívali ostatní muži, ktorým sa ho raz podarilo prinútiť, aby sa priznal ku krádeži cigariet, hoci to neurobil. Keď čakal na popravu, netušil, čo sa deje, pretože nemal mentálnu schopnosť porozumieť pojmu usmrtenia, a preto sa nebál byť v cele smrti. Väzenský dozorca Roy Best dokonca vyhlásil, že Arridy je najšťastnejší muž, aký kedy žil v cele smrti. Ako 23-ročného ho čakalo posledné jedlo v cele. Vypýtal si zmrzlinu, ktorú však nedojedol. Namiesto toho sa spýtal, či si môže porciu odložiť na neskôr, pretože nechápal, že už nebude mať príležitosť najesť sa. 

 

In the year 1936, a young girl named Dorothy Drain was assaulted and killed in Pueblo, Colorado. The suspect, Joe...

Posted by Morbidology on Sunday, May 14, 2023

Dňa 6. januára 1939 Arridy odovzdal svoj jediný majetok - vlakovú súpravu, inému obyvateľovi cely smrti. Jeho ďalšie kroky viedli na popravu. Dozorcovia ho zaviedli do plynovej komory a tam ho priviazali o stoličku. Rodina Drainovcov vraj nebola prítomná a Joeovi opatrovníci po jeho smrti plakali. "Verte mi, keď poviem, že ak bude splynovaný, bude trvať dlho, kým štát Colorado prežije túto hanbu," uviedol advokát Gail Ireland počas prípadu. 

Až v roku 2011 bol Arridy posmrtne omilostený a zbavený všetkých previnení. "Omilostenie Joea Arridyho nemôže vymazať tragickú udalosť v histórii Colorada. Je v záujme spravodlivosti a v záujme slušnosti, aby bolo jeho meno očistené," vyhlásil guvernér štátu Bill Ritter. Prípad sa odvtedy stal predmetom mnohých kriminálnych podcastov.

Viac o téme: VrahJustičný omylJoe Arridy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu