Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na sociálnych sieťach sa šíri hoax o COVIDE-19: Neverte mu, toto tvrdenie nie je pravda!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Na jednom z účtov na Twitteri sa objavilo mylné tvrdenie o tom, že vakcína proti covidu-19 môže spôsobiť dlhodobé poškodenie mozgu. Autori príspevku sa odvolávali na štúdiu, ktorá však skúmala dlhodobé neurologické účinky infikovania sa koronavírusom, nie vakcínou.

Na profile s názvom Leading Report bol zverejnený príspevok, ktorý spôsobil pomerne veľký rozruch. "Prelomové zistenie: Európska štúdia zistila, že vakcíny proti COVID-19 by mohli spôsobiť dlhodobé poškodenie mozgu," písalo sa v ňom. Neskôr bol príspevok odstránený. Ako sa ale ukázalo, ide o nepravdivé tvrdenie. Predmetná štúdia totiž skúmala dlhodobé neurologické účinky infikovania sa vírusom, nie vakcínou proti nemu. 

Klamlivé tvrdenie zrejme pochádza z článku z 9. mája, ktorý zverejnil portál The People's Voice, predtým známy ako NewsPunch. Web má dlhú históriu zverejňovania dezinformácií. Článok sa odvoláva na predtlačovú štúdiu, ktorá skúmala neurologické účinky pozorované u tých, ktorí sa nakazili koronavírusom. Tvrdí, že výskum odhalil, že spike proteíny z mRNA vakcín zamorujú mozgové tkanivo očkovaných ľudí. 

Doktor Ali Ertürk, spoluautor článku a riaditeľ Inštitútu inžinierstva a regeneratívnej medicíny v Mníchove, však pre USA TODAY povedal, že štúdia neskúmala vedľajšie účinky očkovania proti covidu. "Urobili sme nula experimentov s použitím vakcíny a preukázali sme nulové vedľajšie účinky vakcíny. Naša práca uvádza prítomnosť spike proteínu v lebke zosnulých jedincov dlho po ich infekcii COVID-19, čo naznačuje, že pretrvávanie spike proteínov môže prispieť k dlhodobým neurologickým symptómom." 

Žiadna z vakcín proti ochoreniu COVID-19 neobsahuje živý vírus. Namiesto toho mRNA vo vakcíne učí bunky tela vytvárať kópie proteínu covidu, aby mohli neskôr rozpoznať vírus a bojovať proti nemu, ak sa nakazia. "Problém je v tom, že počas infekcie dochádza k obrovskému množstvu replikácie vírusov a vysokej produkcii proteínov, čo ovplyvňuje mnohé orgány vrátane mozgu," povedal Ertürk. Zavádzajúce tvrdenie vyvrátili aj agentúry Associated Press a PolitiFact

Viac o téme: OčkovanieVakcínaHoaxDezinformácieCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu