Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čaká nás očkovanie v lekárňach? Slovenská lekárska komora a odborné spoločnosti súhlasia s návrhom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) a viaceré odborné lekárske spoločnosti súhlasia s návrhom očkovania v lekárňach proti chrípke. Poukazujú pri tom na to, že Slovensko má najmenej zaočkovaných proti danému ochoreniu v Európskej únii (EÚ). Očkovanie v lekárňach by podľa nich uľahčilo cestu k očkovacej látke dospelým osobám, informovala manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

"V súvislosti s chrípkou ročne zomrie na Slovensku priemerne 800 osôb. Okrem toho sa chrípka výrazne podieľa na vysokej práceneschopnosti a počas epidémie ochromuje plynulosť mnohých prevádzok. Zo všetkých štátov EÚ má Slovensko najmenej osôb chránených pred chrípkou očkovaním, a to len 4 až 4,5 percenta. Tento stav sa viac ako desať rokov nedarí zmeniť. Preto je potrebné hľadať cesty, ako zjednodušiť prístup k očkovaniu," uviedli odborné lekárske spoločnosti. 

 

Spoločné vyhlásenie odborných spoločností k očkovaniu v lekárňach 💉💉💉 Nájdete ho tu: 👇

Posted by Slovenská lekárska komora/Slovak Medical Chamber on Tuesday, June 6, 2023

archívne video Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Podporujú preto zámer zavedenia očkovania v lekárňach. Treba však podľa nich splniť všetky potrebné podmienky pre bezpečnosť očkovaných. "Každý očkovaný musí byť riadne poučený a záznam o očkovaní musí byť vložený do zdravotnej dokumentácie elektronickou formou," zdôraznili. Apelujú tiež na to, aby bol súčasťou procesu informovaný súhlas, ktorý bude obsahovať poučenie očkovaného o jeho povinnosti informovať farmaceuta o jeho prípadnom akútnom horúčkovitom ochorení a chronických ochoreniach a liekoch, ktoré užíva. 

Očkovať môžu len farmaceuti s certifikáciou

Odborné lekárske spoločnosti upozorňujú, že dôležité je tiež, aby očkovanie v lekárňach vykonávali len farmaceuti po úspešnom absolvovaní certifikovaného študijného programu a pri splnení materiálno-technického a priestorového vybavenia. "Dôležité sú aj dostatočné kontrolné mechanizmy a taktiež prevzatie zodpovednosti očkujúcim personálom," dodali. 

Ministerstvo zdravotníctva SR návrh na zavedenie očkovania v lekárňach vypustilo z vládnej novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Odôvodnilo to tým, že návrh nezískal na rokovaní vlády dostatočnú podporu. Zámer by však podľa neho mohli poslanci navrhnúť v parlamente. V lekárňach sa malo zo začiatku očkovať najmä proti chrípke, ministerstvo tak chcelo zvýšiť zaočkovanosť populácie.

Viac o téme: NávrhLekáreňOčkovanieSlovenská lekárska komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu