Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedkyňa odhalila, aké baktérie sa nachádzajú na palube lietadla: Už nikdy nebudete chcieť letieť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - O hygiene v lietadle kolujú rôzne chýry. Budúca vedkyňa, ktorá na TikToku zdieľa najmä obsah z laboratória, si vzala na mušku čistotu rôznych častí paluby. Výsledky ľudí šokovali. Po tomto sa pravdepodobne na sedadlá v lietadle budete pozerať úplne inak.

Študentka a budúca vedkyňa sa pozrela na to, aké baktérie na nás číhajú v lietadle. Spravila výtery opierky hlavy na sedadle, podnose či toaletných kľučkách zvnútra i zvonka. Vzorky následne nechala intubovať v laboratóriu. Video sa stalo okamžite virálnym, pretože zistenia dievčiny vám vyrazia dych. Na záberoch vidno niekoľko Petriho misiek, z ktorých každá mala na sebe rôzne vzory malých a veľkých bublín. Žena identifikovala baktérie na základe morfológie (štúdia tvaru a štruktúry živých vecí) a gramovho farbenia (technika používaná na identifikáciu baktérií a iných chemických testov). Zistila, že v lietadle sa nachádza mnoho baktérií.

@the_lab_life1 Much better than expected, all pretty normal flora bacteria 😊😊 #fyp #science #lab #whatwillgrow ♬ Use Somebody - Kings Of Leon

Opierka hlavy

  1. M. luteus (Micrococcus luteus) - nachádza sa v prirodzenom prostredí, ako sú pôda a vodné zdroje, a na ľudskej koži a sliznici orofaryngu (teda tkanivo, ktoré tvorí časť hltana).

  2. Streptococcus sp. - Streptokok môže spôsobiť rôzne infekcie v hrdle, koži a krvi.

  3. N. subflava (Neisseria subflava) - nachádza sa v nosohltane (hornej časti hrdla spájajúcej nos s dýchacím systémom) a v urogenitálnom trakte (orgánoch reprodukčného a močového systému).

  4. M. Smegmatis (Mycobacterium smegmatis) - nachádza sa v sekrétoch ľudských pohlavných orgánov a iných živočíchov, ako aj v pôde, prachu a vode.

Podnosový stôl a kľučka

  1. B. Subtilis (Bacillus subtilis) - rhizobaktéria podporujúca rast rastlín, ktorá sa bežne vyskytuje v pôde.

Kľučka a zámok na toalete

  1. Staphylococcus sp. - nachádza sa v slizniciach a koži ľudí a iných teplokrvných živočíchov.

  2. Streptococcus sp. 

Vedkyňa odhalila, aké baktérie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Oveľa lepšie, ako som očakávala," napísala autorka výskumu. Dodala, že objavené baktérie boli sa pomerne bežne vyskytujú aj na iných miestach. Na otázku používateľa, či sú tieto baktérie zlé, odpovedala: "Nie, v skutočnosti je väčšina z toho veľmi normálna a nie škodlivá!" 

Napriek tomu bolo veľa ľudí znechutených. "Hneď sa vrátim, musím si ísť umyť vlasy.... Opäť," napísal jeden z užívateľov. "V lete si prinesiem do lietadla vlhčené obrúsky," poznamenala ďalšia komentujúca. Boli aj takí, ktorí výsledky videli v lepšom svetle. "Myslela som si, že toaleta bude oveľa horšia," komentovala iná žena. 

Viac o téme: BaktérieLietadloHygiena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu