Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ohýbala železné tyče a zápasila s mužmi: Viktoriánska kulturistka bola prvou fitness influencerkou

Miss Charmion
Miss Charmion (Zdroj: Wikipedia/Wisconsin Center for Film and Theater Research)

NEW YORK - Môže byť len ťažké uveriť, že aj vo viktoriánskej éra existovali kulturistky, ktoré búrali spoločenské normy. Jednou z nich je aj Laverie Valleeová, ktorá je známa ako Miss Charmion. Často dvíhala ťažké váhy, ohýbala železné tyče a dokonca zápasila s mužmi.

Predstavte si túto scénu: je 19. storočie a mladá žena oblečená vo viktoriánskych šatách sa šplhá po hrazde. Zaplatili ste pár centov za lístok, našli ste si miesto a predstavenie sa čoskoro začne. Keď si žena začne vyzliekať niektoré časti oblečenia, začne sa ohýbať a predvádzať svoje pôsobivé svaly, čím uchváti publikum. Táto žena, ktorá vystupovala pod umeleckým menom Charmion, bola skutočnou osobou a jednou z prvých ženských fitness influenceriek.

Zdvíhali činky, zapájali sa do zápasov s mužmi a predvádzali akrobaciu, čím spochybňovali spoločenské normy svojej doby. Podľa vedeckého portálu JSTOR Daily boli tieto ženy považované za nezvyčajné, pretože sa vzpierali predstave, že ženy sú fyzicky slabé. Zároveň rozbili tradičnú formu a vyvolali otázky o prevládajúcich štandardoch ženskosti a krásy, ktoré zdôrazňovali dôležitosť jemných a krehkých žien, ktorých hlavnou úlohou bolo rodiť deti. Slúžili ako inšpirácia pre ostatné ženy, aby uprednostňovali cvičenie a zdravé stravovacie návyky. Navyše, v dobe, keď boli muži považovaní za výhradných živiteľov svojich rodín, si tieto ženy zarábali samy a budovali si úspešnú kariéru vystupovaním na šou po celom svete.

Laverie Valleeová sa narodila v roku 1875 a bola známa pod umeleckým menom Charmion. Natrafila na novinový inzerát o divadle, ktoré hľadá mladú ženu na akrobatické kúsky. Prijali a trénovali ju 4 mesiace, počas ktorých sa naučila všetky triky na hrazde. Debutovala na leteckej show v New Yorku na Vianoce roku 1897. Počas vystúpenia sa Charmion vyzliekla z kompletného oblečenia až po pančuchy a trikot. Často dvíhala ťažké váhy, ohýbala železné tyče a zápasila s mužmi. Bola medzi prvými ženami, ktoré predviedli svoju svalnatú postavu na verejnosti a propagovali fyzickú zdatnosť žien.

V čase, keď bola fotografická technológia stále v ranom štádiu, Charmion upútala pozornosť renomovaného vynálezcu Thomasa Edisona. Koncom 19. storočia Edison experimentoval s technológiou filmu a Charmionu videl ako ideálny námet pre film, ktorý vyrobil v roku 1901, informuje portál JSTOR Daily. The Trapeze Disrobing Act bol krátky, 3-minútový nemý film produkovaný Edisonom a predávaný v tom čase za pár centov. Film predvádzal Charmion na hrazde, kde si aj vyzliekla oblečenie, aby potešila mužské publikum.

Viac o téme: KulturistkaInfluencerkaMiss Charmion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu