Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Leonardo da Vinci mal poznať dátum konca sveta: Ukryl ho vo svojom obraze! Kedy teda nastane?

Leonardo da Vinci Zobraziť galériu (3)
Leonardo da Vinci (Zdroj: profimedia.sk)

VATIKÁN - Podľa vatikánskej výskumníčky legendárny polyhistor Leonardo da Vinci ukryl dátum apokalypsy vo svojom obraze Posledná večera. Viacerí odborníci sa zhodli na tom, že na sklonku svojho života sa da Vinci venoval rôznym apokalyptickým udalostiam.

Podľa rôznych bulvárnych príbehov slávny maliar z 15. storočia Leonardo da Vinci predpovedal koniec sveta a kľúč k presnému dátumu ukryl vo svojom obraze Posledná večera. „Existuje da Vinciho kód, nie je to ten, ktorý spopularizoval Dan Brown,“ povedala v roku 2010 vatikánska výskumníčka Sforza Galitziová, ktorá toto tvrdenie predložila. Galitziová, ktorá ako výskumníčka na Kalifornskej univerzite študovala da Vinciho rukopisy, tvrdila, že polyhistor predpovedal koniec sveta na dátum 21. marca 4006.

Leonardo da Vinci mal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa ScienceInfo.net Galatziová dospela k záveru po preštudovaní tapisérie Poslednej večere založenej na da Vinciho náčrtoch, ktorú daroval Ľudovítovi XIII. Francúzskemu. Inde Galitziová uviedla, že v okne nad Kristom sú skryté stopy, ale okrem toho neexistuje veľa detailov na analýzu. Ku koncu svojho života však da Vinci skutočne prejavil fascináciu apokalyptickými udalosťami a nakreslil množstvo kataklyzmatických scén. Tie zobrazujú požiare pršiace z neba a vriace moria, zatiaľ čo sprievodné poznámky hovoria o vzhľade oblakov.

„Počas posledných rokov svojho života Leonardo opakovane vo svojich kresbách aj spisoch spracovával tému kataklizmatickej búrky, ktorá zaplavila krajinu,“ vysvetlili predstavitelia Royal Collection Trust na svojej webovej stránke. „Túto posadnutosť smrťou a deštrukciou možno vnímať ako hlboko osobný prejav umelca, ktorý sa blíži ku koncu – umelca, ktorý videl niektoré zo svojich najväčších výtvorov nedokončené alebo zničené a ktorý mal hlboký zmysel pre nestálosť všetkého, dokonca aj samotnej zeme,“ dodali.

Leonardo da Vinci mal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Niektorí sa domnievajú, že kresby zobrazujú udalosti z čias da Vinciho, ako sú búrky a zemetrasenia. Historici však žiadne takéto udalosti nenašli a poznámky da Vinciho skutočne opisujú apokalyptické scény. „Bude vidieť tmavý a pochmúrny vzduch bičovaný náporom protichodných vetrov a hustý vzduch z pokračujúceho dažďa zmiešaného s krupobitím, nesúceho nekonečné množstvo konárov odtrhnutých zo stromov a zmiešaných s nespočetným množstvom listov,“ píše sa v jeho poznámkach. „Všade naokolo bude vidieť úctyhodné stromy, vyvrátené a olúpané zúrivosťou vetrov, a úlomky hôr, už obnažené bystrinami, padajúce do týchto bystrín a dusiace svoje údolia, kým sa rozvodnené rieky nevylejú a nepotopia šíre krajiny a ich obyvateľov,“ napísal da Vinci ďalej.

Martin Clayton, vedúci tlačovín a kresieb v The Royal Collection Trust, pre BBC povedal, že práca ukazuje, že da Vinci si uvedomuje dočasnú povahu ľudstva a že nakoniec všetko zanikne. Pravdepodobne to však 21. marca 4006 nebude.

Viac o téme: Koniec svetaApokalypsaLeonardo da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu