Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zdravý lekár (†32) zomrel po očkovaní proti COVIDU-19: Táto vakcína u neho spôsobila smrteľnú reakciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zdravý lekár bol jedným z prvých ľudí, ktorí dostali vakcínu proti covidu od AstraZeneca. Zomrel desať dní po očkovaní po zriedkavej reakcii. Vdova po ňom uvažuje o právnych krokoch proti farmaceutickej spoločnosti.

Klinický psychológ Národnej zdravotnej služby (NHS) Stephen Wright, ktorý počas pandémie pomáhal v prvej línii, patril medzi prvé skupiny ľudí, ktorí boli zaočkovaní, uvádza Sky News. Odborníci si neboli vedomí možných smrteľných vedľajších účinkov vakcíny, pretože prípad Wrighta sa udial príliš skoro po jej uvedení, povedal patológ a lekár z King's College Hospital Mark Howard. "Je to naozaj tragická a veľmi zriedkavá komplikácia dobre mieneného očkovania. Bol to zriedkavý a neúmyselný následok," povedal. 

Zdravý lekár (†32) zomrel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

Počas vyšetrovania prípadu sa zistilo, že Stephen bol súčasťou malej skupiny ľudí, ktorí mali vážnu reakciu na očkovanie. Utrpel kombináciu infarktu mozgového kmeňa, krvácania do mozgu a trombózy vyvolanej očkovaním. Bol prevezený do Princess Royal University Hospital a potom do King's College Hospital, kde sa jeho stav zhoršil. Koroner Andrew Harris to opísal ako "veľmi nezvyčajný a hlboko tragický prípad". Podľa neho je "veľmi dôležité zaznamenať to ako fakt, že ide o vakcínu AstraZeneca a že to je iné ako obviňovať AstraZenecu".

"Doktor Wright bol zdatný a zdravý muž, ktorý dostal vakcínu AstraZeneca 16. januára 2021. 25. januára sa zobudil s bolesťou hlavy a neskôr sa u neho prejavila necitlivosť ľavej ruky." Krátko po polnoci sa zistilo, že má vysoký krvný tlak a trombózu sagitálneho sínusu. Bol prevezený do King's College Hospital o 6:39, ale kvôli rozsahu krvácania a veľmi nízkemu počtu krvných doštičiek ho nemohli operovať," priblížil Harris. Neurochirurg Francesco Vergani doplnil, že krvné doštičky sú prvou reakciou tela na zastavenie krvácania. "Keď máte niekoho s kriticky nízkymi krvnými doštičkami, kto krváca do mozgu, operácia je katastrofa."

Vdova po Wrightovi Charlotte zvažuje, že podnikne právne kroky proti spoločnosti AstraZeneca. "Bolo objasnené, že Stephen je zdravý a že zomrel v dôsledku očkovania vakcínou AstraZeneca. Nám to umožňuje pokračovať v súdnom spore," uviedla. Hovorca farmafirmy vyjadril nad Stephenovým úmrtím ľútosť. "Sme veľmi zarmútení smrťou Stephena Wrighta a vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine. Bezpečnosť pacientov je našou najvyššou prioritou a regulačné orgány majú jasné a prísne normy na zaistenie bezpečného používania všetkých liekov vrátane vakcín." 

 

A “fit and healthy” doctor died from the “unintended consequences of vaccination” after a rare reaction to the...

Posted by Bristol.Live on Thursday, April 20, 2023

Hovorca ďalej skonštatoval, že podľa dôkazov z klinických štúdií sa neustále ukazuje, že Vaxzevria (obchodná značka vakcíny AstraZeneca) má prijateľný bezpečnostný profil a regulačné orgány na celom svete trvajú na tom, že výhody očkovania prevažujú nad rizikami extrémne zriedkavých potenciálnych vedľajších účinkov.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu