Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

O kostol je opretý záhadný rebrík: Nikto s ním nehýbal už takmer 300 rokov! Ale ten dôvod...

(Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Rebrík je opretý na tom istom mieste už celé veky, konkrétne už takmer tri storočia. Má to jeden závažný dôvod. Nachádza sa na jednom z najposvätnejších miest kresťanstva - v Bazilike Božieho hrobu v izraelskom Jeruzaleme, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Hoci na vzhľade rebríka nie je nič výnimočné, v rovnakej polohe sa nachádza už od roku 1757 pod oknom chrámu. Nikto rebríkom nehýbe, aby sa predišlo náboženským konfliktom. Bazilika, v ktorej blízkosti sa nachádza, je významným pútnickým miestom pre kresťanov od štvrtého storočia, uvádza Times Now. So zmenami v kresťanstve a vznikom rôznych skupín však došlo ku konfliktom o tom, kto má pravdu.

Nakoniec sa Osmanská ríša a európske národy rozhodli zasiahnuť. Stanovili pravidlo, ktoré zabezpečilo, že sa na mieste nehýbu žiadne veci bez súhlasu všetkých šiestich kresťanských denominácií. Pravidlo, s ktorým prišli, sa stalo známym ako "status quo", ktoré zabezpečuje ochranu týchto svätých miest pre všetky náboženstvá bez toho, aby to vyvolalo konflikty.

Na základe nariadenia pápeža Pavla VI. z roku 1964 má tento rebrík, ktorý je vyrobený z libanonského cérového dreva, zostať na svojom mieste až do ekumenického spojenia katolíckej a pravoslávnej cirkvi. Nehybnosť rebríka sa odvíja najmä od sporu medzi Gréckou pravoslávnou cirkvou a Arménskou apoštolskou cirkvou. Preto rímsa, na ktorej rebrík stojí, patrí do správy gréckej cirkvi a okno, pod ktorým sa opiera, patrí do správy arménskej cirkvi.

Viac o téme: RebríkKostolKresťanstvoBazilikaJeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu