Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záhada majáka na ostrove v Škótsku: Jeho traja strážcovia zmizli bez stopy! Toto sa s nimi zrejme stalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EDINBURGH - Pred viac ako 120 rokmi sa stratili traja strážcovia majáka, ktorí boli vyslaní na jeden z odľahlých ostrovov v oblasti Outer Hebrides pri západnom pobreží Škótska. Príbeh tejto posádky sa stal populárny, je totiž opradený viacerými záhadami. O udalosti bol dokonca nakrútený aj film.

Príbeh troch strážcov majáka - Thomasa Marshalla, Jamesa Ducata and Donalda MacArthura, ktorí záhadne zmizli v roku 1900 na škótskom ostrove Flannan, vyvoláva veľa otáznikov a je zdrojom mnohých viac či menej pravdepodobných teórií. Prinášame najpravdepodobnejšie vysvetlenia tejto záhady. 

Príbeh, ako ho poznáme

V noci 15. decembra 1900 preplával transatlantický parník Archtor v blízkosti ostrova Flannan a jeho posádka si všimla, že niečo nie je v poriadku, pretože nesvietil maják. Po upozornení poslala spoločnosť Northern Lighthouse Board na ostrov vyšetrovací tím. Jeho loď tam dorazila 26. decembra. Kapitán Jim Harvie následne vydal lodným klaksónom signál a vypálil svetlicu. Žiadnej odpovede sa však nedočkal. Na breh potom vyslali člena posádky Josepha Moorea, aby zistil, čo sa deje. Ten neskôr uviedol, že mal zlú predtuchu od momentu, ako vkročil na ostrov a vystúpil na strmý útes smerom k majáku. Keď dorazil hore, všimol si, že dvere sú odomknuté a chýbajú dva z troch plášťov, ktoré viseli vo vchode. V kuchynskej časti našiel napoly zjedené jedlo a prevrátenú stoličku, čo naznačovalo, že niekto narýchlo odišiel. Moore pri prehliadke nenašiel nič zvláštne, preto sa vrátil a informoval kapitána, ktorý nariadil okamžité prehľadanie zvyšku pevniny. 

 

The crew of the steamer 'Archtor' first noticed that something was amiss when they saw that the lighthouse on Eilean Mòr was unlit.

Posted by History Hit on Friday, April 21, 2023

Pátranie bolo bezvýsledné, ale námorníci našli dôkazy o tom, že ostrov zasiahla mohutná búrka. Zásobovacia skrinka pri západnej pristávacej plošine bola totiž rozbitá na kusy a jej obsah rozhádzaný po okolí, hoci sa nachádzala vo výške viac ako sto metrov nad morom. Na vrchole útesu bol vytrhaný trávnik, ohnuté a zdeformované bolo aj železné zábradlie. Členovia posádky našli aj vytrhanú železničnú trať a chýbala obrovská skala, ktorá mohla vážiť okolo jednej tony. Keďže po strážcoch nebolo ani stopy, Harvie adresoval spoločnosti Northern Lighthouse Board v Edinburghu telegram, v ktorom uviedol: "Na Flannan sa stala hrozná katastrofa. Zmizli traja strážcovia - Keepers, Ducat, Marshall. Po našom príchode dnes popoludní sme nenašli na ostrove ani náznak života. Vystrelili sme svetlicu, ale keďže sme nedostali žiadnu odpoveď, podarilo sa nám vysadiť Moora, ktorý sa vybral k majáku, ale nikoho tam nenašiel. Hodiny nešli a aj ďalšie veci naznačovali, že k nehode muselo dôjsť asi pred týždňom." Harvie ďalej skonštatoval: "Chudáci, muselo ich strhnúť z útesov alebo sa utopili, keď sa snažili zabezpečiť maják alebo robili niečo podobné." 

Čo sa stalo? 

Maják na ostrove Flannan bol postavený v roku 1899, čiže rok pred touto udalosťou. Celá lokalita bola však už dlho predtým spájaná s podivnými udalosťami. Jedinými stálymi obyvateľmi ostrova boli ovce; pastieri totiž odmietali zostávať na ostrove po zotmení, pretože sa báli rôznych duchov a prízrakov, ktoré sa tam údajne zjavovali. Práve tieto súvislosti pridali do príbehu o zmiznutých strážcoch majáka ďalšie dezinformácie. Ľudia neskôr vytvorili špekulácie, že strážcov zožrala nejaká temná morská príšera, odniesli obrovskí vtáci alebo ich dokonca uniesli mimozemšťania. 

Maják, z ktorého zmizli jeho strážcovia
Zobraziť galériu (2)
Maják, z ktorého zmizli jeho strážcovia  (Zdroj: profimedia.sk)

Pre priaznivcov konšpiračných teórií je rozhodujúcim dôkazom pre ešte fantastickejšie vysvetlenie údajný denník, ktorý by mal obsahovať strašidelné a bizarné záznamy s dátumami od 12. do 15. decembra 1900. Podľa nich jeden zo strážnikov nahlásil búrku, ktorá sa vymykala všetkému, čo doteraz videli. V ďalšom zázname sa uvádzalo, že všetci traja sa začali modliť k Bohu o pomoc napriek tomu, že sa nachádzali v bezpečí majáka. V poslednom zázname sa konštatovalo, že búrka sa skončila a že "Boh je nad všetkým", čo je veta, ktorá mnohých zmiatla. Zápisky v denníku sú mimoriadne zaujímavé a pridávajú niekoľko pikantných zvratov do už aj tak zvláštneho opisu. Jediným problémom je, že ide o úplný výmysel, pretože tento detail bol do širšieho príbehu vnesený až po rokoch. 

 

The flannan Isle mystery 2019 film The Vanishing is based on the true story of the mysterious disappearance of three...

Posted by The Heart Of Scotland on Monday, November 29, 2021

Žiaľ, možno sa nikdy nedozvieme, čo presne sa trojici obyvateľov majáka stalo, ale určite neexistujú dôkazy o tom, že išlo o niečo nadprirodzené. Najpravdepodobnejšie vysvetlenie je, že sa stratili na mori, presne tak, ako to vo svojom telegrame uviedol kapitán Harvie. Po ich zmiznutí viedol vyšetrovanie na ostrove superintendent Robert Muirhead, ktorý dospel k záveru, že dvaja muži vyšli von, pretože zrejme chceli zabezpečiť vybavenie uložené v blízkosti západného prístaviska. Keď sa nevrátili, tretí muž sa vydal na prieskum a aj jeho odnieslo more. Pracovalo sa aj s teóriou, že William MacArthur, ktorý bol známy svojou neprívetivou povahou, mohol pred svojou smrťou zabiť ďalších dvoch mužov alebo že mohlo dôjsť k bitke, ktorá spôsobila pád všetkých troch z útesu. Záhada ostrova Flannan je natoľko obľúbená, že v roku 2018 bol podľa nej nakrútený film Zmiznutie. Bez ohľadu na to, ako to nakoniec celé bolo, tento príbeh zostáva jedným z najzaujímavejších v škótskej histórii.

Viac o téme: MajákZáhadaŠkótskoFlannan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu