Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci prišli na to, prečo šedivejú vlasy: Ich prelomový objav môže zvrátiť tento proces

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Tím vedcov sa domnieva, že objavili mechanizmus šedivenia vlasov, ktorý by mohol pomôcť vyvinúť liečbu na zmenu buniek s cieľom zvrátiť alebo zastaviť tento proces. Ich štúdia naznačuje, že kmeňové bunky sa môžu pri starnutí vlasov zaseknúť a stratiť svoju schopnosť dozrievať a udržiavať farbu vlasov, čo zapríčiňuje ich šedivenie.

Vlasy rastú a vypadávajú neustále - je to normálny cyklus, ktorý sa deje počas celého života. Nové vlasy rastú z vlasových folikulov, ktoré sa nachádzajú v koži, kde sídlia aj melanocyty produkujúce pigment. Melanocyty sa neustále rozkladajú a obnovujú. Nové melanocyty sú tvorené z kmeňových buniek a ako vlasy starnú, vypadávajú a potom opakovane rastú, zvyšujúci sa počet kmeňových buniek melanocytov začne byť pomalý vo svojej práci. Kmeňové bunky sa prestanú pohybovať okolo folikuly a fixujú sa, čím nedokážu dozrieť na plnohodnotné melanocyty. Bez produkovania pigmentu sa vlasy sfarbia na šedo či bielo, píše BBC.

Vedci prišli na to,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci z Grossmanovej univerzity v New Yorku študovali proces na myšiach, ktoré majú identické bunky pre farbu srsti. Použili špeciálne skeny a laboratórne techniky na skúmanie procesu starnutia buniek. "Naša štúdia prispieva k základnému chápaniu toho, ako melanocytové kmeňové bunky fungujú pri farbení vlasov," povedal člen tímu Qi Sun pre časopis Nature

"Novoobjavené mechanizmy zvyšujú možnosť, že rovnaké umiestnenie melanocytových kmeňových buniek môže existovať aj u ľudí. Ak áno, predstavuje to potenciálnu cestu na zvrátenie alebo zabránenie šediveniu." Podľa Britskej asociácie dermatológov môže výskum melanocytov tiež pomôcť pochopiť a liečiť určité druhy rakoviny a iných zdravotných stavov.

Viac o téme: ŠedinyVlasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu