Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Naď vo Varšave vyzdvihol význam Bukureštskej deviatky

Naď vo Varšave vyzdvihol význam Bukureštskej deviatky Zobraziť galériu (2)
Naď vo Varšave vyzdvihol význam Bukureštskej deviatky (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď - minister obrany SR)

BRATISLAVA - Bukureštská deviatka (B9) je formát, ktorého význam je dôležitejší ako kedykoľvek predtým. Uviedol to v stredu dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď po schôdzke šéfov rezortov obrany krajín B9 vo Varšave. Informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková.

Ministri krajín B9 rokovali o bezpečnostnej situácii v regióne v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, ako aj o úlohe Severoatlantickej aliancie a Európskej únie v podpore pre Ukrajinu. Diskusia sa týkala tiež posilnenia predsunutej obrany NATO na ochranu východného krídla Aliancie."Naše krajiny tvoria východnú hranicu NATO a EÚ, spoločne s ostatnými ministrami sme dnes potvrdili jednotu a neochvejnosť našich postojov voči porušovaniu medzinárodného práva a územnej celistvosti suverénnych krajín, ktoré v moderných dejinách nemá obdobu," povedal Naď.

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dodal, že s partnermi hovorili aj o možných mechanizmoch posilnenia východného krídla NATO, ktoré sa týkajú adaptácie veliteľských štruktúr i konkrétnych spôsobilostí vrátane protivzdušnej obrany. Podľa jeho slov bude Ukrajina "na konci svojho spravodlivého boja úspešná". "Dovtedy však musíme demonštrovať náš odstrašujúci potenciál a odolnosť voči ruskému imperializmu, ktorý je v tomto storočí jednoducho neprijateľný," uviedol. Témou stretnutia vo Varšave bol tiež blížiaci sa summit NATO v litovskom Vilniuse. Ministri sa venovali aj podpore NATO a EÚ pri konsolidácii obranných kapacít partnerov z bezprostredného okolia, najmä Moldavska, Gruzínska a Bosny a Hercegoviny.

 

🔴BUKUREŠTSKÁ DEVIATKA JE VÝZNAMNEJŠIA, AKO KEDYKOĽVEK PREDTÝM Vo Varšave sme vo formáte ministrov krajín B9 rokovali o...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR on Wednesday, April 26, 2023

"Slovensko je jasným podporovateľom územnej celistvosti spomínanej trojice krajín. Vychádzajúc zo strategických dokumentov NATO, predovšetkým po ruskej invázii na Ukrajinu musíme ďalej posilňovať našu politickú a praktickú spoluprácu, keďže každá z týchto krajín má osobitný význam pre európsku bezpečnosť," uviedol Naď. Bukureštská deviatka (B9) je neformálne zoskupenie krajín východného krídla NATO, do ktorého okrem Slovenska patria Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Maďarský minister obrany vo Varšave: NATO treba rozširovať obozretne

Maďarsko v otázke rozširovania Severoatlantickej aliancie podporuje politiku otvorených dverí, no napriek tomu nabáda svojich partnerov k obozretnosti. Vyhlásil to v stredu vo Varšave na rokovaní šéfov rezortov obrany Bukureštskej deviatky (B9) maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Podľa maďarského ministra všetky takéto rozhodnutia možno prijať len vtedy, ak krajiny uchádzajúce sa o členstvo bez zvyšku plnia určené podmienky, pričom v tejto otázke je potrebné dosiahnuť konsenzus členských krajín NATO. Szalay-Bobrovniczky upozornil na skutočnosť, že Európska únia zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu v oblasti bezpečnosti a obrany. "Maďarsko má záujem na Únii založenej na silných národných štátoch," zdôraznil minister.

Hlavnými témami stretnutia boli bezpečnostná situácia v regióne v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Hlavnými témami stretnutia boli bezpečnostná situácia v regióne v súvislosti s vojnou na Ukrajine, podpora Ukrajiny zo strany NATO a Európskej únie, ako aj aktuálne procesy súvisiace s posilňovaním východného krídla NATO a príprava na nadchádzajúci summit Aliancie vo Vilniuse.
Členmi zoskupenia B9 sú Slovensko, Poľsko, Česko, Rumunsko, Bulharsko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko a Litva. Na rokovaní sa zúčastnil aj britský minister obrany Ben Wallace.
 

Viac o téme: VaršavaJaroslav NaďBukureštská deviatkaB9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu