Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekárka odhalila, čo vypovedá tvar stolice o vašom zdraví: Pri tomto ide o nebezpečné znamenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Ľudia zvyčajne neradi hovoria o vyprázdňovacích návykoch. Napriek tomu práve stolica napovedá veľa o celkovom zdraví. Odborníčka v nedávnom videu zverejnenom na TikToku odhalila, ktoré exkrementy sú zdravé a ktoré nie. Podľa jej slov je dôležitý najmä ich tvar. Toto sú najčastejšie z nich.

Hovoriť o vyprázdňovacích návykoch síce nie je príjemné, ale niekedy je to nevyhnutné. Vedci zistili, že zdravé črevá môžu znížiť riziko chorôb, ako je cukrovka 2. typu, rakovina či Alzheimerova choroba. Naturopatická lekárka a expertka na črevá Nigma Talibová odhalila vo virálnom videu na TikToku, čo tvar výkalov vypovedá o zdraví vašich čriev. 

@drnigmatalib Not your typical Bristol Stool chart! It's always important to examine your stool as it's a good gauge for what's going on internally. If you're watching this from the toilet, you're welcome. 💩 🚽 . . . #ingestibles #immunefunction #doctor #naturopathic #health #wellness #guthealth #skincare #goop #drnigma #drnigmatalib #naturopathicmedicine #healthtips #guthealth #healthyflora #digestion #inflammation #supplement #vitaminc #probiotic #prebiotic #antioxidants #hormones #vagusnerve #stress #pcos #hormonalhealth #skingutconnection ♬ original sound - Dr. Nigma Talib, ND

Okrúhly tvar

Zaoblené exkrementy majú tendenciu byť malé a ťažko priechodné. Podľa Talibovej to môže byť znakom toho, že prijímate príliš veľa bielkovín a málo vlákniny. Bielkoviny sú jedným z troch druhov makroživín, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie svalovej hmoty. Nachádzajú sa najmä v živočíšnych produktoch, ale možno ich nájsť aj v orechoch a strukovinách. Niektoré z najbežnejších zdrojov bielkovín sú mäso, hydina, morské plody, fazuľa, hrach, vajcia, spracované sójové produkty, orechy a semená. Môže sa však stať, že skonzumujete až príliš veľa bielkovín. V posledných rokoch sa v západnom svete stal populárny proteín ako prostriedok na chudnutie a budovanie svalov. Preto veľa ľudí konzumuje oveľa viac bielkovín, ako je odporúčané denné množstvo. Dospelý človek by mal podľa odborníkov skonzumovať denne asi 20 gramov bielkovín. 

Lekárka odhalila, čo vypovedá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Plávajúce exkrementy

Nie sú vždy predzvesťou vážneho ochorenia. Môže to napríklad znamenať, že sa vo vašich črevách udržiava príliš veľa plynu. To sa môže stať po konzumácii určitých potravín s vysokým obsahom vlákniny ako brokolica, fazuľa a šošovica. Plávajúci exkrement však môže byť aj príznakom nedostatku žlče - tekutiny, ktorú si telo vytvára na pomoc pri trávení. Nedostatok žlčových kyselín môže zabrániť telu absorbovať základné vitamíny vrátane A, D, E a K. Takýto typ exkrementov tiež môže napovedať, že prijímate potraviny bohaté na tuk. Napokon sa takáto stolica týka aj ľudí s celiakiou. 

Húsenicový tvar

Stolica v tvare húsenice napovedá, že ste dehydrovaný a pravdepodobne vás trápi zápcha. Tieto exkrementy vyzerajú ako veľa malých okrúhlych výkalov zlepených dohromady a zvyčajne je pomerne bolestivé ich vylúčiť z tela. Dehydratácia je častou príčinou zápchy. Keď sa človek dehydruje, jeho črevá nedokážu dodať dostatok vody do stolice, takže sú suché a tvrdé. 

Lekárka odhalila, čo vypovedá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Kašovitá konzistencia

Ide o dôkaz infekcie. Výkal pritom nemusí byť úplne tekutý. Ak to netrvá dlhšie ako niekoľko dní, je pravdepodobné, že ide o bežný vírus alebo žalúdočnú chybu. Ak to trvá len jeden deň, môže ísť o príznak potravinovej intolerancie alebo úzkosti. Príliš veľa horčíka, či už zo stravy alebo liekov, môže tiež viesť k hnačke, ako aj žalúdočným kŕčom a zvracaniu.

Hlienové exkrementy

Hlienové výkaly, ktoré sú obvykle zafarbené bielymi alebo žltými pruhmi, môžu byť indikátorom Crohnovej choroby. Ide o ochorenie čriev, ktoré môže spôsobiť zápal kdekoľvek v tráviacom trakte. Okrem hlienových exkrementov môže tento stav spôsobiť hnačku, podvýživu, krv v stolici a bolesť brucha. 

Lekárka odhalila, čo vypovedá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Tvar párku

Podľa Talibovej ide o ideálny typ stolice. Zdravé exkrementy by mali byť trochu mäkké a ľahko priechodné a mali by sa podobať na párok.

Viac o téme: ExkrementyStolica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu