Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pitvu možno počas života odmietnuť: Vlani o to požiadalo 97 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pitvu možno počas života odmietnuť. Vlani o to požiadalo 97 ľudí. Celkovo Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) eviduje 1858 takýchto žiadostí. Vyplýva to zo správy o činnosti ÚDZS za minulý rok.

Právo na odmietnutie pitvy si môže občan, prípadne jeho zákonný zástupca uplatniť na úrade. Žiadosť sa má písomne podať cez formulár, ktorý sa nachádza na stránke ÚDZS. Po jeho doručení posiela úrad potvrdenie o jeho zaevidovaní. Uchováva ho desať rokov odo dňa úmrtia osoby.

Pitvu možno vykonať aj napriek odmietnutiu, ak existuje podozrenie, že mŕtva osoba bola chorá na prenosné ochorenie, alebo že je telo kontaminované rádioaktívnymi látkami. Rovnako tiež v prípade náhleho úmrtia, ak príčina smrti nie je zjavná.

"Ak bola pitva odmietnutá, možno ju napriek tomu vykonať aj pri pochybnostiach lekára, ktorý vykonal prehliadku mŕtveho, o príčine smrti alebo o okolnostiach, za ktorých smrť nastala, taktiež po odbere orgánov alebo tkanív od mŕtveho darcu, v prípadoch násilnej smrti alebo z dôvodov ustanovených Trestným poriadkom," ozrejmil úrad na svojom webe.

Viac o téme: ŽiadosťOdmietnutieÚrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťouPitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu