Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kúpili ste si nedávno nové auto? Vedci v nich odhalili veľkú hrozbu: Riziko pre vaše zdravie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Vôňa nového auta pre väčšinu ľudí symbolizuje luxus. Zmes čerstvo vyrobeného čalúnenia a povrchov ale zaváňa nielen utratenými peniazmi, ale aj rakovinotvornými chemikáliami. Podľa novej štúdie je v nových vozidlách počet chemikálií dosť vysoký na to, aby znamenal vysoké zdravotné riziko.

Čínski a americkí vedci zistili, že množstvo rakovinotvorných chemikálií prekročilo bezpečné limity v novom aute zaparkovanom vonku po dobu dvanástich dní, uvádza Science Alert. Formaldehyd bol zistený na úrovniach, ktoré prekračovali čínske národné bezpečnostné normy o 35 percent. Acetaldehyd, pravdepodobný karcinogén triedy II, bol nájdený v koncentráciách, ktoré prekročili bezpečné limity o 61 percent. Benzén, karcinogén nachádzajúci sa vo farbách, benzíne a cigaretách, tiež dosiahol úroveň, ktorá by bola nebezpečná pre vodičov tráviacich dlhé hodiny v autách, ale nie pre ostatných pasažierov.

Kúpili ste si nedávno
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Smernica karcinogénneho rizika (ILCR) vyhodnotila, že množstvo prchavých organických zlúčenín zaznamenané v novom aute použitom vo výskume bolo dostatočne vysoké na to, aby znamenalo vysoké zdravotné riziko pre vodičov. Experiment ukázal, že hladiny známych a pravdepodobných karcinogénov sa zmenili vo vnútri auta. Počasie, ktoré panovalo vonku počas toho, ako bolo zaparkované, sa pohybovalo od slnečného po zamračené.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: profimedia.sk)

Štúdia zverejnená v odbornom časopise Cell Reports Physical Science odhadla vystavenie taxikárov a pasažierov (ktorí zvyčajne trávia každý deň 11 hodín, resp. 1,5 hodiny v aute) prchavým (alebo vzduchom prenášaným) látkam, ktoré sa môžu absorbovať cez kožu, vdýchnuť alebo aj prehltnúť.

Stredne veľké SUV použité v experimente bolo vyrobené z plastu, imitácie kože, tkanej látky a plsti. Keď sú tieto materiály čerstvé z výrobnej linky, uvoľňujú do ovzdušia rôzne prchavé organické zlúčeniny, čo je proces známy ako odplyňovanie. Výskumníci odobrali vzorky vzduchu z auta a použili hmotnostnú spektrometriu s plynovou chromatografiou na určenie koncentrácií dvadsiatich chemikálií v rôznych časových bodoch. Keď sa auto počas dňa zahrievalo, jeho vnútorná teplota prudko kolísala od 21 do 63 stupňov Celzia. Koncentrácie prchavých chemikálií tiež nadobudli cyklický charakter, ktorý bol spôsobený teplotou povrchu (a nie teplotou vzduchu) vo vnútri vozidla.

Viac o téme: AutoRakovinaChemikálieKarcinogén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu