Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obrovská a nebezpečná prasklina na dne mora: Amerike hrozí najväčšie zemetrasenie v dejinách!

Priesaky vody priamo v tektonickom zlome na dne mora v Oregone
Priesaky vody priamo v tektonickom zlome na dne mora v Oregone (Zdroj: Twitter/astrobiology)

OREGON - Morské dno pri Newporte v Oregone odkrylo obrovskú prasklinu. Štúdia Washingtonskej univerzity odhalila priesaky teplejšej vody ako okolité prostredie a chemickým zložením odlišnej kvapaliny, ktorá vystreľuje z morského dna. Odborníci sa obávajú, že priesaky vody priamo v tektonickom zlome by mohli byť predzvesťou hroziaceho nebezpečenstva.

Unikátny podvodný prameň vedci nazvali Pythia´s Oasis, informoval britský Independent. Prameň Pythia´s Oasis odvádza vodu spod miestnych tektonických platí cez zlom nazývaný Cascadia Subduction Zone. Pozoruhodná kvapalina vystreľuje z hĺbky štyroch kilometrov spod morského dna na zlome tektonickej dosky. 

archívne video

Norik muránsky zostáva na Muránskej planine (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Tekutina, ktorá opúšťa morské dno je o deväť stupňov teplejšia ako okolitá morská voda. Spoluautor štúdie Evan Solomon, docent oceánografie na univerzite vo Washingtone, vyjadril značné obavy, že podobný jav ešte nikdy nebol pozorovaný.

"Skúmaný jav, a nielen bubliny metánu ale aj voda vychádzajúca z morského dna vystreľuje ako z hasiaceho prístroja. Je to niečo, čo som ešte nikdy nevidel a podľa mojich vedomostí ešte takýto jav ani nikdy nebol pozorovaný," uviedol v tlačovej správe docent oceánografie. 

Odborníci sa však zhodli v jednom. Tento zlom predstavuje obrovské nebezpečenstvo a môže spôsobiť najväčšie zemetrasenie v dejinách Ameriky s magnitúdou 9 na severozápade Pacifiku. Vyjadrili dokonca obavy, že podobné úniky presakovania tekutín by sa mohli nachádzať aj na iných miestach, no potrebné sú ďalšie výskumy.

Viac o téme: ŠtúdiaTektonický zlomUniverzita vo WashingtonePythia´s Oasis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu