Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Znepokojivé odhalenie pri Antarktíde: Vedci bijú na poplach, o 30 rokov to povedie ku kolapsu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Oceánske prúdy pri Antarktíde vplyvom rýchlo topiacich sa ľadovcov prudko spomaľujú, čo bude mať katastrofálne dôsledky pre klímu. K takémuto záveru dospeli austrálski vedci v novej štúdii, ktorú zverejnili v časopise Nature. Podľa ich prepočtov hlbokomorské antarktické prúdy do roku 2050 spomalia až o 40 percent, čím sa naruší schopnosť vody pohlcovať oxid uhličitý a ďalej urýchli topenie ľadu, čo výrazne ovplyvní aj ekosystémy.

"Naše výpočty ukazujú, že ak budú globálne emisie CO2 pokračovať podobným tempom, spomalí sa antarktické prúdenie počas nasledujúcich tridsiatich rokov o viac ako štyridsať percent, čo je trajektória, ktorá vedie ku kolapsu," citoval server BBC vedúceho výskumného tímu, oceánografa Matthewa Englanda z univerzity v Sydney. Podľa neho tak hrozí, že oceán príde o svoje pľúca. 

Systém podmorských prúdov na Zemi čiastočne poháňa klesanie studenej a hustej slanej vody ku dnu oceánu pri Antarktíde. Tento proces ale spomaľuje topenie ľadovcov, pretože sladká voda z nich riedi slanú morskú vodu, ktorá tak klesá pomalšie. Tento fakt znižuje aj schopnosť vody absorbovať oxid uhličitý, pretože voda saturovaná CO2 sa drží pri hladine dlhšie. Ďalším dôsledkom spomaleného prúdenia je tiež to, že sa k živočíchom nedostáva toľko živín, ktoré sa držia pri dne. Teplejšia voda pri hladine tiež prispieva k ďalšiemu topeniu ľadovcov.

"Je ohromujúce vidieť, s akou rýchlosťou sa to deje. Zdá sa, že to naberá rýchle tempo. Toto patrí na titulky," komentoval štúdiu klimatológ Alan Mix z univerzity v americkom Oregone, ktorý je spoluautorom najnovšej hodnotiacej správy Medzivládneho panela OSN pre zmenu klímy (IPCC).

Viac o téme: Globálne otepľovanieAntarktídaTopenie ľadovcovZmena klímyPodmorské prúdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu