Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO nevhodné pre arachnofobikov: Pavúk úplne paralyzoval korisť, žral ju tri dni

(Zdroj: Youtube/WestmeathIndependent)

CHICHESTER - Krutá, ale prirodzená. Presne týmito slovami sa dá opísať scéna, ktorú zdokumentovala Dawn Sturgessová z britského Chichesteru. Náhodou sa jej totiž podarilo nakrútiť jedovatého pavúka priamo počas krvilačnej akcie. K príspevku sa vyjadril aj odborník, ktorý zároveň ocenil spoluprácu s verejnosťou.

Video nakrútené v anglickom grófstve West Sussex zachytáva piskora uväzneného v pavúčej sieti, kde na neho zaútočila snovačka jedovatá. Pavúk mal očividne celú situáciu pod kontrolou. Hoci je piskor známy ako požierač hmyzu, červíkov, či slimákov, v tomto prípade išlo o prehratý boj. Po tom, ako do jeho tela prenikol pavúčí jed, sa už iba bezmocne metal v kŕčoch a čakal na svoj tragický koniec. 

"Snovačka je dokonale prispôsobená na lov veľkej koristi, pričom kombinuje silný jed, extrémne pevnú sieť a komplexné lovecké správanie," priblížil zoológ Michel Dugon z Univerzity v Galway. Ide o pavúka, ktorý je najväčším svojho druhu, zvyčajne dorastá do dĺžky 10 až 14 milimetrov. Nepochádza zo Spojeného kráľovstva, dostal sa tam pravdepodobne z Kanárskych ostrovov v škatuliach s banánmi koncom 19. storočia. Populácia snovačky sa usadila pozdĺž južného pobrežia a odvtedy sa rozšírila aj smerom na sever, k čomu prispelo globálne otepľovanie. 

Sturgessová nakrútila úkaz vo svojej spálni. Piskora nedokázala identifikovať, tak o to požiadala na sociálnej sieti prostredníctvom svojho príspevku. Piskora jed vraj natoľko paralyzoval, že nebol schopný sa brániť a zostal uväznený v sieti. Pavúk si na ňom pochutnával tri dni. Podľa vedcov bol člen tejto rodiny pavúkov po prvý raz zdokumentovaný pri love piskora na území Írska alebo v Británii. "Snovačka je veľmi zaujímavý druh a stále sa o ňom musíme veľa učiť. Sme preto veľmi vďační, keď sa verejnosť podelí o takéto postrehy. Umožňuje nám to lepšie pochopiť, ako môže tento invázny druh ovplyvniť ľudí aj naše životné prostredie," doplnil Dunbar.

Viac o téme: PavúkArachnofóbiaKorisť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu