Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záhadné zmiznutie deväťročného Janka: Pred 25 rokmi išiel za kamarátom, doteraz ho nenašli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Každoročne sa v Českej republike stratí viac než tisícovka detí, z ktorých veľkú väčšinu policajti nájdu v rozmedzí niekoľkých hodín či dní. Jedným z prípadov neúspešného pátrania po mladistvých je zmiznutie deväťročného Honzíka, ktorý sa stratil 17. januára 1998 neďaleko svojho bydliska v Prahe 4 - Podolí.

Chlapec sa išiel pred svojím zmiznutím navštíviť kamaráta, ako posledný ho videl známy lekár. Polícia vyhlásila pátranie po malom Jánovi tri dni po jeho zmiznutí. Pri pátraní boli nasadené vrtuľníky s termovíziou, potápači prehľadávali Vltavu, rodičom sa ozvali psychotronici i ďalší údajní svedkovia. Pátranie však nikam neviedlo, nevypočutá zostala aj ponuka rodičov, ktorí necelý mesiac po zmiznutí sľúbili za jeho nájdenie miliónovú odmenu. Podľa polície je najpravdepodobnejšou verziou, že chlapec sa utopil vo Vltave. 

Záhadné zmiznutie deväťročného Janka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeho mama v roku 2018 požiadala o nahliadnutie do pátracieho spisu, polícia to ale nepovolila. O rok neskôr sa matky zastal Ústavný súd, ktorý jej svojím rozhodnutím nahliadnuť do spisu umožnil. Pátranie po stratených osobách sa v ČR končí po dvadsiatich rokoch od ich zmiznutia, potom nasleduje archivácia spisového materiálu. Okrem Honzíka sa tiež nenašiel napríklad chlapec, ktorý zmizol ako osemročný v roku 1987 či štrnásťročná dievčina, ktorá sa stratila v roku 1997. 

Viac o téme: PátranieNezvestnýHonzík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu