Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci zistili, aká poloha je pre mužov najlepšia pri močení: Zabudnite na klasické státie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Niektoré nemecké toalety majú zariadenie, ktoré mužom zakaždým, keď pred močením zdvihnú dosku, pripomenie, aby si sadli. Volá sa WC-Geist, čiže WC-Duch. Títo duchovia žijú pod záchodovou doskou a niektorí z nich dokonca hovoria hlasom Angely Merkelovej. Muži, ktorí si pri močení sadajú, navyše podľa vedcov robia niečo nielen pre svoje zdravie, ale aj pre hygienu zubných kefiek celej rodiny, ktoré sa v mnohých kúpeľniach nachádzajú k toaletám až nebezpečne blízko.

Amatérsky prieskum novinárov britského denníka The Guardian tiež ukazuje, že medzi mladou generáciou v Británii je pre mužov sedenie pri močení čím ďalej bežnejšie. Rovnaký trend vraj prebieha aj v Japonsku. "Prúd, ktorý vyteká, sa po ôsmich až pätnástich centimetroch začína rozpadať na kvapky. Tie začnú narážať jedna na druhú a následne sa satelitne rozstreknú pod veľkým uhlom, čím sa môžu dostať až na zubnú kefku," vysvetľuje profesor mechanického inžinierstva Tadd Truscott zo saudskoarabskej Technickej a prírodovedeckej univerzity kráľa Abdalláha, ktorý je zároveň autorom štúdie o spätnom rozstreku spôsobenom močením. 

Vedci zistili, aká poloha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V toaletách naviac častokrát prežíva baktéria E.coli, ktorá sa na inak sterilný moč ľahko viaže. To môže pre používateľov zubných kefiek odložených blízko záchodov predstavovať vážne zdravotné riziko. Vedecký tím z lekárskeho centra Univerzity v Leidene prišiel v roku 2014 k záveru, že sedenie má i priaznivejší urodynamický profil, ktorý umožňuje rýchlejšie a úplnejšie vyprázdnenie močového mechúra. Pozícia tela totiž ovplyvňuje nielen dobu vyprázdňovania, ale aj maximálny prietok a zvyškový objem po vyprázdnení. Obzvlášť to platí pre mužov, ktorí sa potýkajú so symptómami chorôb dolných močových ciest. Práve pre nich je podľa vedcov "výhodnejšia poloha pri močení v sede než v stoji". 

Vedci zistili, aká poloha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci je v Nemecku bežné používanie WC-duchov alebo rôznych variácií výstražných upozornení, ktoré mužov nabádajú k tomu, aby močili posediačky, zároveň je ale nemčina jazykom, v ktorom vzniklo slovo "Sitzpinker". Označuje mužov, ktorí si pri močení sadajú a má podobne hanlivý význam ako slaboch alebo padavka. K močeniu posediačky sa priznali napríklad americký komik Larry David či futbalová legenda Lionel Messi, uvádza autor článku Sam Wollaston. Podľa neho môžu zmenu spoločenského náhľadu a zvyklostí v tomto smere priniesť nielen pozitívne vzory, ale tiež jednoduchá motivácia, ako je výhra v podobe toaletnej dosky, čo je bežné práve v Japonsku. 

Viac o téme: ZáchodToaletaMočenieWC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu