Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kontroverzný experiment: Dvadsať detí zavreli do domu bez dozoru rodičov! A toto sa stalo

(Zdroj: Youtube/Real Families)

LONDÝN - Na televíznych obrazovkách sa objavil ďalší diel reality šou Boys and Girls Alone, v ktorej účinkujú deti. Hlavným cieľom tohto experimentu je sledovať správanie chlapcov a dievčat bez prítomnosti dospelých. Výsledky pozorovaní boli síce zaujímavé, ale vzhľadom na prítomnosť kamier skreslené.

V Británii prebehol kontroverzný experiment, keď do reality šou vysielanej na kanáli Channel 4 umiestnili do dvoch oddelených domácností dve skupiny detí vo veku 11 až 12 rokov. Jednu skupinu tvorilo desať chlapcov, druhú rovnaký počet dievčat. Všetky deti mali prístup k peniazom, jedlu, hračkám a čistiacim prostriedkom. V domácnostiach zostali samé bez dospelého dozoru, ktorý na nich dohliadal iba prostredníctvom kamier. Vznikol tak zaujímavý dokument, v ktorom bolo jasne vidieť, že medzi správaním chlapcov a dievčat bol priepastný rozdiel. Zatiaľ čo dievčatá varili, upratovali a organizovali módnu prehliadku s cieľom zabaviť sa, chlapci boli menej disciplinovaní a písali napríklad na steny. 

Zástupcovia silnejšieho pohlavia sa už po niekoľkých dňoch rozdelili do dvoch skupín, spali v dvoch rôznych spálňach a skúšali sa znepriateliť. Jedna skupina neustále budila tú druhú, ktorá chcela spať, vyrušovali sa a vydávali hlasné zvuky. Medzi chlapcami došlo aj k hádke, keď jednému z nich natreli tričko krémom na holenie. Okrem niekoľkých ďalších menších roztržiek a nepríjemností sa však nikomu nič nestalo. 

U dievčat sa vystupňoval moment napätia vo chvíli, keď do domu vošla susedova mačka a všetky sa o ňu chceli postarať. Ich spoločný pobyt bol občas poznačený aj dramatickými chvíľami. Hoci premiestnili všetky postele do jednej miestnosti, spolu varili a jedli, nakoniec sa aj ony navzájom mierne šikanovali. Dve z dievčat sa rozhodli odísť z domu ešte pred skončením experimentu. 

Hoci išlo o zaujímavý projekt, nedajú sa z neho vyvodiť dôveryhodné výstupy vzhľadom na prítomnosť kamier a povahu celého experimentu. Skutočnú a neprikrášlenú izoláciu detí od okolitého sveta dokumentuje prípad z roku 1965, kedy sa šesť chlapcov po krádeži rozhodlo utiecť loďou na Fidži. Po nalodení zaspali a uviazli na malom ostrove. Tam si zostavili plán povinností v tábore, vyrobili si hudobné nástroje, aby sa zabavili a pokúsili sa postaviť si plť. Keď jeden z nich spadol z útesu a zlomil si nohu, ostatní mu ju znehybnili palicami a starali sa o neho, kým nebol v poriadku. Skupinu objavili a zachránili po pätnástich mesiacoch.

Viac o téme: DetiExperimentBoys and Girls Alone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu