Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Lekári prezradili, čo sa stane s vaším telom mesiac po tom, ako prestanete piť kávu: To naozaj?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Ak ste závislí na dennej dávke kávy, vaše telo sa pravdepodobne spolieha na pravidelný prísun kofeínu, ktorý mu dopriavate. Odborníci tvrdia, že zníženie množstva tejto látky alebo dokonca jej úplné vylúčenie z jedálnička prináša po počiatočných problémoch pre organizmus už iba výhody a zlepšenie zdravotného stavu.

Ľudia, ktorí chcú prestať piť kávu, to zvyčajne vzdajú po tom, ako sa u nich prejavia prvé abstinenčné príznaky. Podľa lekárky Shirley Collinsovej sa objavia v priebehu niekoľkých dní až týždňa alebo dvoch a najčastejšie medzi ne patria bolesť hlavy a svalov, únava, podráždenosť, symptómy podobné chrípke a ďalšie. Po mesiaci si ale vaše telo na nedostatok kofeínu zvykne a už budete pociťovať iba nové, väčšinou pozitívne zmeny. 

Lepší spánok

Prvá veľká zmena, ktorú si môžete všimnúť mesiac po vysadení kávy, je zlepšenie spánku. Platí to najmä pre tých, ktorí sú zvyknutí piť viac šálok tohto nápoja každý deň alebo si ho doprajú až popoludní alebo večer. "Kofeín je stimulant, ktorý môže narušiť spánkové vzorce a viesť k nespavosti. Vo chvíli, keď sa kofeín vyplaví z vášho tela, budete lepšie spať, pretože už nebude blokovať receptory podporujúce spánok," vysvetlila lekárka Nadia K. Ghummanová pre Best Life

Lekári prezradili, čo sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmeny nálady

Vylúčenie kávy z jedálnička môže spôsobiť výrazné zmeny nálady. Keď sa stanete závislým na káve, ste ostražitejší, ale vaša myseľ to môže zároveň preháňať. Takýto stav vedie k nadmernému premýšľaniu a úzkosti. Keď sa úspešne odstavíte od kávy, budete pociťovať menšie úzkostné stavy.  Ghummanová upozorňuje aj na to, že  ľudia, ktorí trpia častým stresom, môžu zaznamenať v priebehu mesiaca uvoľnenejšiu a pokojnejšiu náladu, pretože káva ovplyvňuje hladinu hormónov, ako kortizol a adrenalín, čo vedie k zmenám nálady a energie.

Zdravší chrup

Prestať piť kávu znamená aj zlepšiť si zdravie zubov a ich vzhľad, pretože jej konzumácia ich zafarbuje. Ak ju teda nebudete piť a budete dbať na dentálnu hygienu, môžete mať belšie zuby. Pitie kávy podporuje aj hromadenie zubného povlaku, ktorý časom nahlodá zubnú sklovinu, a to najmä vtedy, ak si do nej pridávate mlieko alebo cukor. Takže ak sa jej vzdáte, pravdepodobne znížite tvorbu kazu a iných zubných problémov. 

Lekári prezradili, čo sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčšia hydratácia

Ak nahradíte dávku kávy pitím vody, rýchlo sa hydratujete, čo naznačuje aj nedávny výskum, v ktorom jeho autori uvádzajú, že pitná voda pomáha odvrátiť niektoré chronické zdravotné stavy ako srdcové choroby, rakovinu a ďalšie. Káva je diuretikum, čo znamená, že môže dehydrovať telo. Keď ju niekto prestane piť, môže sa cítiť viac hydratovaný a pociťovať menej príznakov dehydratácie, ako je sucho v ústach a únava. 

Zlepšené trávenie

Ľuďom s citlivým tráviacim traktom sa po tom, ako prestanú piť kávu, určite zlepšia aj tieto problémy. Káva môže byť príčinou refluxu. Ak ju prestanú piť ľudia so zažívacími ťažkosťami, nebudú pociťovať nadúvanie a pálenie záhy. 

Lekári prezradili, čo sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Problémy s koncentráciou

Ghummanová poznamenáva aj to, že nie všetky zmeny, s ktorými sa môžete po vysadení kávy z vášho života stretnúť, sú iba pozitívne. "Kofeín stimuluje centrálny nervový systém, čo vedie k zlepšeniu sústredenia a koncentrácie. Keď niekto prestane piť kávu, môže u neho dôjsť k zníženiu koncentrácie a schopnosti sústrediť sa." 

Viac o téme: KávaPitie kávy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu