Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Väzeň totálne potupil ruskú armádu: Objednal si taxík a odišiel domov z bojiska!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Zdá sa, že väzni, ktorých naverbovala skupina Wagnerovcov do boja na Ukrajine, si čoraz viac uvedomujú, že boli podvedení. Jeden z nich v novembri utiekol zo svojho tímu v Luhanskom regióne prostredníctvom aplikácie na zdieľanie jázd a autobusom, kde sa podľa vlastných slov skrýva v strachu z pomsty.

"Mysleli sme si, že sa vyrovnáme najatým bojovníkom, že nebudeme iní, ale v skutočnosti z väzňov tvoria útočné tímy a to je mlynček na mäso. Tam už nie je cesty späť, ak niečo odmietnete urobiť, okamžite vás odložia,“ povedal Nikolaj Troškin pre portál Media Zona. Niekoľko rokov mal slúžiť v trestaneckej kolónii na Sibíri, ktorú na jeseň navštívil zakladateľ skupiny Wagnerovcov Jevgenij Prigožin. Väzňom oznámil, že majú šancu na odpustenie. Troškin súhlasil a následne bol transportovaný s takmer dvesto ďalšími väzňami zo svojej kolónie. "Podpísali sme papier o tom, koho kontaktovať v prípade našej smrti a dokument o tom, že súhlasím s účasťou na vojenskej operácii a plnením úloh ministerstva obrany napriek tomu, že môžem zomrieť." 

Po vyslaní do okupovanej Luhanskej oblasti na výcvik sa Jevgenij dozvedel o demonštračných popravách v detskom tábore, píše The Daily Beast. Vodcovia Wagnerovej skupiny posielali prepustených väzňov tiež na samovražedné misie, pričom  vedeli, že sa už nikdy nevrátia živí.

Troškin podľa vlastných slov utiekol zo skupiny po tom, ako sa ich výcvikový tábor dostal pod paľbu ukrajinských síl. Zbavil sa vojenského výstroja, obliekol si civilné oblečenie a ušiel z Donecka do Moskvy službou poskytujúcou zdieľanie jazdy a autobusom, aby sa dostal späť na Sibír. Pôvodne plánoval vrátiť sa do väzenia. Neskôr sa ale dozvedel, že ho úrady nehľadajú. "Aký má zmysel vrátiť sa do väzenia? Už som prepustený, som omilostený. Ale kvôli Wagnerovi sa budem musieť schovávať a vymeniť si mobil." 

Jevgenijova spoveď prichádza v čase, kedy bývalý veliteľ Wagnerovej skupiny začal svedčiť nórskym vyšetrovateľom vojnových zločinov. Andrej Medvedev strávil so skupinou štyri mesiace, v januári dezertoval a utiekol cez hranicu Ruska s Nórskom. Zopakoval Troškinove tvrdenia a povedal, že s Wagnerovými bojovníkmi sa zaobchádza ako s dobytkom, ktorý posielajú na zabitie.

Viac o téme: VäzeňRuskoVojna na UkrajineWagnerova skupinaWagnerovciNikolaj Troškin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu