Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Rusku to vrie: Napätie medzi šéfom wagnerovcov a ľuďmi Putina vrcholí: Obvinenie zo zrady

Jevgenij Prigožin obvinil ministerstvo obrany zo zrady. Zobraziť galériu (2)
Jevgenij Prigožin obvinil ministerstvo obrany zo zrady. (Zdroj: Facebook Mikhail Khodorkovsky)

MOSKVA - Zdá sa, že čoraz ostrejšia hádka medzi najvyššími ruskými generálmi a Jevgenijom Prigožinom, zakladateľom žoldnierskej skupiny wagnerovcov, vyvrcholí po tom, čo polovojenský šéf obvinil ministerstvo obrany krajiny zo „zrady“, keď úmyselne zadržiavalo muníciu svojim bojovníkom na Ukrajine.

Ruská invázia na Ukrajinu umožnila vzostup do popredia otvorených individualít, ako je Prigožin – ktorý berie mnohých zo svojich regrútov z väzenia – a čečenský vojnový náčelník Ramzan Kadyrov, čím sa odhalila rivalita medzi ruskými veliteľmi, ktorá by v konečnom dôsledku mohla predstavovať hrozbu pre Kremeľ. Skupina wagnerovcov vedie niekoľko mesiacov trvajúci útok na mesto Bachmut, o ktorých Ukrajinci tvrdia, že majú za následok mimoriadne ťažké ruské straty.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 364 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Moskovské ministerstvo obrany odsúdilo ako „absolútne nepravdivé“ Prigožinovo tvrdenie, že zadržiavalo muníciu pred jeho bojovníkmi. "Všetky požiadavky na muníciu pre útočné jednotky sú splnené čo najskôr," uvádza sa v správe. 

V sedemminútovej zvukovej správe zverejnenej v pondelok na internete Prigožin kritizoval vysokopostavených ruských predstaviteľov ozbrojených síl a povedal, že sa od neho vyžaduje, aby sa „ospravedlnil a poslúchol“ v snahe zabezpečiť zásoby pre svojich mužov. "Nie som schopný vyriešiť tento problém napriek všetkým mojim spojeniam a kontaktom," hneval sa. Z nedostatku munície obvinil ľudí, ktorí „raňajkujú, obedujú a večerajú zo zlatých tanierov“. 

"Jednoducho prebieha priama obštrukcia,"  uviedol Prigožin  vo svojom zvukovom vyhlásení. "To sa dá prirovnať k velezrade," povedal. Jeho bojovníci v dôsledku toho „masovo zomierali“, dodal.

Minulý týždeň Prigožin urobil podobné tvrdenie o „hlade po munícii“ a zverejnil video s hromadou mŕtvol, aby zdôraznil svoj názor na nedostatok munície. Odsúdil tiež ruských generálov za to, že nedokázali prerušiť ukrajinské zásobovacie linky, čím sťažili jeho mužom dobytie Bachmutu v Donecku, pričom sa sťažoval, že dobytie mesta bude pravdepodobne trvať mesiace kvôli „obludnej byrokracii Moskvy“. 

Prigožinova skupina wagnerovci tvrdí, že jej bojovníci nedostávajú uznanie, aké by si zaslúžili. Minulý mesiac sa zúrivo pohádal s ruskými generálmi o tom, kto je zodpovedný za dobytie ukrajinského mesta Soledar – jeho muži alebo ruské jednotky. 

Jeho hľadanie pozornosti a neustále odsudzovanie ruských najvyšších veliteľov za zlé vedenie vojny prispelo k osobnostnej politike, ktorá rozštiepila ruské vojnové úsilie – a zdá sa, že najvyšší generáli sú z toho unavení, pretože sa obávajú, že Prigožin narúša ich úsilie o zlepšenie koordinácie svojich síl na bojisku.

V Rusku to vrie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Začiatkom tohto mesiaca dostali ruskí politicko-vojenskí blogeri pokyn od generála Valerija Gerasimova, bývalého náčelníka generálneho štábu a teraz hlavného veliteľa Ruska na Ukrajine, aby obmedzili svoje informovanie o wagnerovcoch. 

Prigožinovi bolo tiež zablokované verbovanie ďalších bojovníkov z ruských väzníc a čoraz viac sa hovorí o tom, že Wagnerova skupina na Ukrajine bude zverená pod velenie Národnej gardy a presunie sa preč z ministerstva obrany, čo je v podstate degradácia.   

Podľa analytičky Tatiany Stanovajovej, zakladateľky R.Politik, sa zdá, že snahy kremeľských špičiek odstaviť Prigožinovu skupinu wagnerovcov narastajú. Hovorí, že Prigožin sa stal politicky zraniteľným a jeho hviezda slabne s nedávnym preskupením na vrchole ruskej armády. Poznamenala, že prevelenie Gerasimova na Ukrajinu „drasticky znížilo  autonómiu wagnerovcov a vážne zmenil Prigožinov vzťah so štátnymi orgánmi“.

Verí, že zverejnenie pondelkového zvukového vyhlásenia obviňujúceho ministerstvo obrany zo zrady je „aktom zúfalstva“ a „pokusom dostať sa k Putinovi prostredníctvom publicity“.

Nie je však jasné, ako zareaguje ruský prezident. "Tieto nezhody ho pravdepodobne rozzúria," povedala Stanovajová.

Viac o téme: Ministerstvo obranyZradaRuskoKremeľJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu