Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti varujú pred obľúbenou praktikou: Toto sa stane, keď používate príliš veľa krému na ruky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages)

NEW YORK - Zima býva pre ruky kvôli nízkym teplotám a častému umývaniu náročná. V tomto období zvykne pomáhať správny krém. Niektorí odborníci však tvrdia, že používanie príliš veľkého množstva krému na ruky môže mať opačný účinok.

Zvlhčenie rúk dobrým krémom môže pomôcť vašej pokožke zostať hladkou, jemnou a bez podráždenia. Môže tiež pomôcť podporiť pružnosť pokožky, čím jej dodá mladistvý vzhľad na dlhší čas. Odborníci však upozorňujú, že pokiaľ ide o používanie krému na ruky, je možné, že ho budete používať priveľa, píše Best Life

Začarovaný kruh krémovania

"Je dôležité hydratovať pokožku, ale príliš častá aplikácia môže mať negatívny vplyv. Ak použijete príliš veľa hydratačného krému, po čase to spôsobí, že vaša pokožka bude lenivá, čo ju môže povzbudiť k tomu, že bude produkovať menej vlhkosti. Nadmerné zvlhčenie signalizuje vašej pokožke, že má dostatok vody, lipidov a bielkovín a že môže spomaliť produkciu týchto živín. To sa môže zmeniť na začarovaný kruh, v ktorom sa pokožka javí ako suchá, pretože už neprodukuje potrebné látky, čo spôsobuje, že sa budete viac krémovať," vysvetľuje kozmetická spoločnosť Garnier USA. 

Experti varujú pred obľúbenou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages)

Vyberte si správny krém

Hutné zmäkčujúce krémy majú tendenciu obsahovať zložky ako vazelína, dimetikón, včelí vosk či lanolín, ktoré pomáhajú predchádzať strate vlhkosti z pokožky. Ťažšie krémy ale nemusia byť vhodné pre každého. Môžu totiž navodiť pocit lepkavosti a tiež upchávať póry, čo vedie k folikulitíde a miliárii na určitých častiach tela. Pre ľudí, ktorí uprednostňujú ľahšiu konzistenciu, dermatológovia odporúčajú hydratačné krémy na báze kyseliny hyalurónovej alebo glycerínu, ktoré za sebou nezanechávajú mastné zvyšky.

Experti varujú pred obľúbenou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pixabay)

Nie všetky krémy na ruky sú vytvorené rovnako; niektoré obsahujú zložky, ktoré sú vyslovene nezdravé. Najmä butylovaný hydroxyanizol (BHA), DMDM ​​hydantoín, pridaná vôňa, parabény, ftaláty, trietanolamín a retinylpalmitát sú jedny z najhorších páchateľov. Tieto chemikálie a konzervačné látky prichádzajú s celým množstvom možných problémov. BHA je považovaný za karcinogénny, DMDM ​​hydantoín je známy tým, že uvoľňuje formaldehyd a o parabénoch sa hovorí, že narúšajú hormóny. Ak sa rozhodnete pre organické zložky,vyhnete sa týmto vedľajším účinkom.

Iné možnosti hydratácie

Okrem zvlhčovania pomocou krémov na ruky je niekoľko ďalších trikov, ako si pomôcť, aby vaše ruky zostali jemné a hladké. "Zvážte zaobstaranie zvlhčovača, pretože vám môže pomôcť v boji proti suchému vzduchu. Noste zimné rukavice, keď idete von a ak umývate riad alebo upratujete, používajte rukavice, aby ste si chránili ruky," odporúča dermatológ Corey Hartman z Alabamy. Hĺbkovou hydratáciou v noci možno nebudete potrebovať toľko krému počas dňa. "Jednou z mojich obľúbených vecí je natrieť si vazelínovú masť a nasadiť si rukavice alebo staré ponožky do postele, aby som si dobre zvlhčil pokožku," dodal Hartman. 

Viac o téme: ZimaKrémRukyHydratácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu