QUEENSLAND - Austrálska dietologička prezradila tri kombinácie potravín, ktoré by ste mali jedávať spolu, aby ste zvýšili vstrebávanie vitamínov a minerálov a poskytli vám tie najlepšie zdravotné benefity. Mnohých z vás určite prekvapia.
Megan Rossiová je dietologička a odborníčka v oblasti výživy so špecializáciou na mikrobióm, ktorá sa o svoje znalosti často delí na sociálnych sieťach. V jednom zo svojich najnovších videí prezradila tri kombinácie jedál zložených z dvoch potravín, ktoré podľa nej vytvárajú mágiu. "Niektoré potravinové páry vytvárajú viac než len súčet, jedna potravina zvyšuje absorpciu vitamínov a minerálov z druhej, keď sa jedia spolu," čo podrobnejšie rozvinula na následovných kombináciách.
Kurkuma a čierne korenie
Kurkumín je účinnou látkou kurkumy, ktorá v klinických skúškach preukázala protizápalový účinok. Konzumácia kurkumy v akomkoľvek jedle je skvelá, ale ešte lepšia je, ak ju skombinujete s čiernym korením. "Pridanie čierneho korenia do jedla alebo nápoja môže zvýšiť schopnosť vášho tela absorbovať kurkumín až o tisíc percent." Ak tieto koreniny nemáte radi, ale chcete využiť ich protizápalové účinky, môžete zvážiť doplnok stravy, ktorý kurkumu a čierne korenie obsahuje.
Šošovica a paradajky
"Zo šošovice, obilnín a orechov môžete získať slušnú dávku železa, ktoré je životne dôležité pre vašu energetickú úroveň. Ešte lepšie sa však vstrebáva, keď sa vychutnáva s potravinami bohatými na vitamín C," hovorí Rossiová. Ako príklad uviedla paradajky alebo papriku, túto kombináciu odporúča ako šalát či prílohu k jedlu.
Losos a jarná zelenina
Ide o účinnú kombináciu, ktorú odborníčka odporúča jesť čo najčastejšie. "Posilnenie vitamínu D je nevyhnutné počas celého roka, pretože je to hormón, ktorý je dôležitý pre zdravú kostru. Vedeli ste, že zabezpečenie dostatku vitamínu D zvýši vstrebávanie vápnika o 50 percent?" Lososa bohatého na vitamín D preto kombinujte s jarnou zeleninou, ktorá je zdrojom vápnika.