Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hlboko v oceáne objavili záhadné mesto: Väčšina ľudí o tom ani netuší! Vedci nič podobné nikdy nevideli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedci pred viac ako dvadsiatimi rokmi objavili pod morom zvláštne nálezisko. Vyzerá ako podmorské mesto, ktoré si žije vlastným životom. Experti sa boja, že mesto zničí bezohľadnosť a chamtivosť ľudí. Žiadajú preto jeho zápis do zoznamu svetového dedičstva.

Blízko vrcholu podvodnej hory západne od Stredoatlantického hrebeňa sa z prítmia týči krajina veží a vežičiek. Ich výška sa pohybuje od veľkosti muchotrávok až po veľký monolit vysoký 60 metrov. Ide o tzv. Stratené mesto, uvádza Science Alert. Vedci ho objavili v roku 2000 viac ako 700 metrov pod povrchom oceánu. Nič podobné sa nikdy nenašlo.

Prinajmenšom 120 000 rokov a možno aj dlhšie zdvíhajúci sa zemský plášť v tejto časti sveta reagoval s morskou vodou, pričom vypúšťal vodík, metán a ďalšie plyny do oceána. Komíny chrliace plyny horúce 40 stupňov Celzia sú domovom množstva slimákov a kôrovcov. Prítomnosť väčších živočíchov, ako sú kraby, krevety, ježovky a úhory, je zriedkavá. 

Napriek extrémnej povahe prostredia sa zdá, že toto miesto prekypuje životom a výskumníci si myslia, že stojí za našu pozornosť a ochranu. Zatiaľ čo iné hydrotermálne polia pravdepodobne existujú aj inde v oceánoch, toto je jediné, ktoré diaľkovo ovládané vozidlá doteraz dokázali nájsť. Uhľovodíky produkované prieduchmi Strateného mesta nevznikli z atmosférického oxidu uhličitého alebo slnečného žiarenia, ale z chemických reakcií na hlbokom morskom dne. Vedci z Washingtonskej univerzity opisujú tieto prieduchy ako "zhluky jemných, uhličitanových výrastkov, ktoré sa tiahnu von ako prsty prevrátených rúk". 

 

There’s A ‘lost City’ Deep In The Ocean, And It’s A Place Unlike Anywhere Else

Posted by Greatest Archaeological Discoveries Ever on Tuesday, January 24, 2023

Bohužiaľ, vedci nie sú jediní, koho tento nezvyčajný terén láka. V roku 2018 Poľsko získalo práva na ťažbu v mori okolo Strateného mesta. Aj keď v samotnom tepelnom poli nie sú žiadne vzácne zdroje, ktoré by sa dali vybagrovať, zničenie okolia by mohlo mať negatívne následky. Akékoľvek výboje vyvolané ťažbou by mohli tento pozoruhodný biotop ľahko zničiť. Niektorí odborníci preto požadujú, aby bolo Stratené mesto zapísané do zoznamu svetového dedičstva a prírodný zázrak bol tak chránený skôr, než bude neskoro. 

Viac o téme: OceánStratené mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu