Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Máte sedavé zamestnanie? Jednoduchý trik, ako vykompenzujete zdravotné riziká celodenného sedenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Mnoho zamestnaní si v súčasnosti vyžaduje dlhodobé vysedávanie pred počítačom. Niekoľkohodinové sedenie má však škodlivé účinky na naše zdravie, o čom sa už dlho vie. Vedci skúšali nájsť kompenzáciu, ako predchádzať negatívnym následkom sedenia.

Ak chcete znížiť škodlivé účinky sedenia na vaše zdravie, urobte si každú polhodinu päťminútovú ľahkú prechádzku, tvrdia vedci. Svoje kľúčové zistenie priniesli v novej štúdii, ktorá bola zverejnená v časopise Medicine & Science in Sports & Exercise. Výskumníci požiadali jedenásť zdravých dospelých ľudí v strednom a vyššom veku, aby sedeli v laboratóriu osem hodín, čo predstavuje bežný pracovný deň, v priebehu piatich dní. 

Máte sedavé zamestnanie? Jednoduchý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V jeden z týchto dní účastníci sedeli celých osem hodín len s krátkymi prestávkami, počas ktorých išli na toaletu. Tento deň mal poslúžiť ako kontrolný stav, ostatné štyri dni museli účastníci prerušovať sedenie niekoľkými stratégiami. Tie zahŕňali rôzne kombinácie sedenia s prestávkami: každých 30 minút sa museli ísť prejsť na jednu minútu alebo každých 30 minút na päť minút, každých 60 minút na jednu minútu a každých 60 minút na päť minút. Prestávky na sedenie si vyžadovali chôdzu s miernou intenzitou. Glukóza a krvný tlak boli merané každých 15 a 60 minút. 

Cieľom bolo nájsť čo najkratší interval chôdze na vyrovnanie účinkov sedenia. Vedci zistili, že päťminútová ľahká prechádzka každú polhodinu bola jedinou stratégiou, ktorá podstatne znížila hladinu cukru v krvi v porovnaní s celodenným sedením. Najmä päťminútové prechádzky každú polhodinu znížili prudký nárast hladiny cukru v krvi po jedle takmer o 60 percent. Táto stratégia tiež znížila krvný tlak v porovnaní s celodenným sedením. Krvný tlak však zlepšili aj kratšie a menej časté prechádzky. Už len jedna minúta ľahkej chôdze každú hodinu znížila krvný tlak o päť bodov. 

Máte sedavé zamestnanie? Jednoduchý
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Prestávky na prechádzky mali okrem benefitov pre fyzické zdravie prínos aj pre to duševné. Účastníci boli požiadaní, aby ohodnotili svoj duševný stav pomocou dotazníka. Výsledok bol taký, že v porovnaní s celodenným sedením päťminútová ľahká prechádzka každú polhodinu znížila pocity únavy, zlepšila náladu účastníkov a pomohla im cítiť sa viac nabití energiou. Aj prechádzky len raz za hodinu stačili na zlepšenie nálady a zníženie pocitu únavy.

Viac o téme: ZdraviePrechádzkaSedenie v práciSedavé zamestnanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu