Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bombastický objav v peruánskej nížine: Ďalšie záhadné obrazce, čo znamenajú?

(Zdroj: SITA/AP/Rodrigo Abd)

LIMA - Viac ako sto nových obrazcov objavili terénni prieskumníci v starodávnej peruánskej nížine a jej okolí. Objav by mohol priniesť nové informácie o tajomných predkolumbovských umeleckých dielach, ktoré už desaťročia fascinujú vedeckú obec i verejnosť. Napriek tomu, že im s výskumom pomáha umelá inteligencia, stále nepoznajú význam obrazcov.

Po dvoch rokoch terénnych prieskumov s použitím leteckých snímok zachytenými dronmi peruánski a japonskí experti z Yamagatskej univerzity informovali o objave 168 nových obrazcov v lokalite svetového dedičstva UNESCO na južnom pobreží Tichého oceánu v Peru. Odhadujú, že geoglyfy siahajú do obdobia približne pred 1700 až 2100 rokmi, informuje Reuters.

Objavené geoglyfy zobrazujú ľudí, mačky, hady, kosatky, vtáky a pôvodné camalidy - zvieratá podobné lame či alpake. Hlavný archeológ pre výskumný program Nazca Lines Jorge Olano uviedol, že nové objavy majú priemernú dĺžku od dvoch do šiestich metrov. Účel línií Nazca, ktoré sú zreteľne viditeľné pri pohľade z lietadla či helikoptéry, dodnes nie je objasnený. Niektorí archeológovia sa domnievajú, že mali posvätný účel alebo boli skorými zavlažovacími líniami. Miestni sprievodcovia si myslia, že obrazce by mohli znázorňovať zdroje vody alebo mapy regiónu, uvádza Insider.

Výskumníci v roku 2004 objavili v tejto oblasti 190 postáv. Rozľahlosť terénu však skomplikovala úsilie o ich štúdium a zachovanie tohto dedičstva. Vedci spolupracujú s výskumným centrom TJ Watson spoločnosti IBM na vykonaní štúdie založenej na umelej inteligencii o distribučných vzorcoch najnovších geoglyfov.

Výskum univerzity v spolupráci s peruánskou vládou pomáha chrániť oblasť, ktorá čelí hrozbám mestského a ekonomického rozvoja. "Niektorým geoglyfom hrozí zničenie v dôsledku nedávneho rozšírenia dielní súvisiacich s baníctvom v archeologickom parku," povedal profesor z Yamagata University Masato Sakai. 

Viac o téme: PeruObrazceNazca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu